Dzsingisz mongol nagykán (1162–1227)

790 éve ezen a napon halt meg Dzsingisz mongol nagykán, a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. Egyesítette a mongol törzseket és megalapította a Mongol Birodalmat. Ő és utódai elfoglalták Eurázsia nagy részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát is. Nyugaton Magyarországig jutottak, a Közel-Keleten csak az egyiptomiaknak sikerült megállítaniuk csapataikat. Ez volt a világtörténelem legnagyobb összefüggő területű birodalma. Dzsingisz kán volt Kubiláj kán, a Jüan-dinasztia alapítójának és első császárának nagyapja. A Dzsingisz kán uralkodói név, egyik feltételezett jelentése: tenger(nyi) népek uralkodója.

Minden kétséget kizáróan a mai napig a leghíresebb mongol a világon, s máig a mongol nemzeti öntudat megtestesítője.

_____________________

A mongolokról köztudott, hogy komoly közigazgatási rendszerük, erős hadseregük volt, és élénk kereskedelmet folytattak. A lovasnomádok közül azonban azért tudtak birodalommá szerveződni, mert a XII-XIII. században kivételes képességű vezetőjük lett, Dzsingisz kán személyében. Az ő hatalma pedig a mongol törzsek egyesítése, majd világhódító hadjáratai után a Kaszpi-tengertől Észak-Kínáig terjedt.
A dokumentumfilm a Mongol Birodalom kialakulását és bukását dolgozza fel. Ehhez az alkotók elsősorban ásatások leleteit valamint mongol és orosz archívumok anyagait használták fel. A filmtechnika segítségével azonban az is bemutatják, hogyan művelték földjeiket és tenyésztették állataikat a birodalom lakói, milyen harcmodor jellemezte a katonákat, hogyan zajlottak a hétköznapok a nomád és letelepült életmódot folytató emberek hatalmas közösségében. Természetesen választ keresnek arra a kérdésre is, hogy vajon mi okozta a birodalom bukását.

https://youtu.be/MnuBVhCj8dE

https://youtu.be/RBC64lnRvao

______________

Kapcsolódó írás:

10 érdekesség Dzsingisz kánról