Szekérfesztivál 2017 Budapesten • Jóga és mantra

Budapest legszínesebb indiai karneválja június 24-én, szombaton, az Andrássy úton át a Városligetig haladt. A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton.

Az indiai Puri városából származó hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orissza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként nyugaton is útjára indult, s azóta meg is honosodott, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül sokan kísérik a menetet.
A résztvevők díszes menetben húzhatták az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladtak. A Városligetben családias, zöld környezetben változatos fesztiválprogram zajlott. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kaptak a jógikus programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várta a vendégeket.

Pálszegi Tibor kisfilmje az idei fesztiválon készült:

______________________

„A Szekérfesztivál egy összetett és mély lelki jelentőségű ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretete hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, amely a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.”

_________________

„A boldogságot külső élményekben és ingerekben keressük, pedig valójában bennünk rejlik és könnyedén elérhető. A teljes lelki elégedettséghez olyan erőforrást kell találnunk, amely kiapadhatatlan, és ezzel csordultig megtölteni magunkat. Akkor automatikusan kilazulnak a hétköznapi, anyagi dolgoktól való függőségeink csápjai. A vágyak elviselhetővé válnak, az elménk stabilizálódik. Ezt szolgálja a mantrameditáció, amelyet a Védák javasolnak, és ezt szolgálja maga a jóga is, amelyet bár ma egy kellemes sportágként ismerünk, valójában az egyén és a Legfelsőbb összekapcsolódását szolgálja a test legyőzésén keresztül. A jóga egyszerre a test és az elme sportja. Rugalmassá és egészségessé teszi a testet és kiegyensúlyozottá mentális működésünket, de legfontosabb sajátossága más mozgásformákkal szemben az, hogy lelkileg tölt fel. A jóga szó jelentése: összekapcsolódás. Hát nem csodálatos, hogy az életben minden, de minden a kapcsolódási képességünk kiteljesedésén múlik?”

___________________

A nyári napforduló napja a Jóga Világnapja is egyben. Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és mantra volt, vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái.

„Az eredeti indiai tradíció követői szerint a világban tapasztalható különféle társadalmi, politikai konfliktusok, háborús és vallás ellentétek mind-mind abból fakadnak, hogy nem értettük meg: mindannyian ugyanolyan lelkek vagyunk, akik ugyanahhoz a forráshoz kapcsolódnak, Istenhez, nevezzük bármilyen néven is. Hétköznapi ügyes-bajos dolgaink közepette hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a forrást, belefeledkezni a saját életünkbe, gondjainkba, a többi embert tőlünk különbözőnek, távolinak érezni. Az összekapcsolódás képességének hiánya végül ahhoz vezethet, hogy idegenekké válunk egymás számára, elveszítjük empátiánkat és toleranciánkat mások felé és szenvedésük láttán elfordítjuk a fejünket. Lehet, hogy minden nehézségünk saját belső feszültségünkből fakad? A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. A Városligetben tartandó India fesztiválon nemcsak az ősi India kultúráját és művészetét, hanem szellemi bölcsességét is mélyrehatóan megismerheted. India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik.”

 

 

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/06/szekerfesztival-2017-budapesten-%e2%80%a2-joga-es-mantra/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Fesztivál, NAGYVILÁG, NÉZET, VIDEÓK // Szekérfesztivál 2017 Budapesten • Jóga és mantra

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma