Egyetlen hétvégén két sikeres SpaceX küldetés

Múlt hétvégén a Falcon 9 egy használt példánya a BulgariaSat-1 műholdat indította útnak Floridából, amely a balkáni ország első saját telekommunikációs megoldása, ennek megfelelően pedig ott nyújt majd különböző szolgáltatásokat. A rajtot ezúttal is élőben követhettük figyelemmel, az ilyenkor szokásos rajongói (és alkalmazotti) üdvrivalgásokkal, ahogy az eredetileg januárban fellőtt rakéta ismét munkába állt.

A küldetés sikerrel zajlott le, az első fokozat egy darabban tért vissza az Atlanti-óceánon hánykolódó drónhajóra, ezzel pedig új rekordot is felállítottak, hiszen bebizonyították, hogy alig 6 hónap elegendő a Falcon 9 újrahasznosítására – a koncepciót először visszaigazoló példány esetében még 1 teljes évet kellett várni a második rajtra. 

Ezt mindössze 48 órán belül, vasárnap követte a kaliforniai Vanderberg-légibázisról induló másik rakéta, amely viszont az Iridium 10 kisebb műholdját állította pályára – sorrendben másodikként a céggel között szerződés keretében.

A vállalat összesen 75 példányt szeretne az űrbe juttatni, hogy lecserélje korosodó, 20 éve szolgáló megoldásait, erre pedig 2018 közepéig kerül majd sor, további 6 fellövéssel, ahogy a régebbi változatokat alacsonyabb pályára állítják, hogy a légkörbe való belépéssel végleg megsemmisítsék őket. Az első lépcső itt a Csendes-ócenánon várakozó drónhajón landolt (ezúttal a képi kapcsolat is folyamatos volt), a második fokozat pedig a kijelölt pályára helyezte a rakományt. 
(sg.hu)

SpaceX is targeting launch of BulgariaSat-1

SpaceX is targeting launch of BulgariaSat-1

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/06/egyetlen-hetvegen-ket-sikeres-spacex-kuldetes/trackback/

Most itt van: Home // Műszaki újdonságok, TECH, VIDEÓK // Egyetlen hétvégén két sikeres SpaceX küldetés

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma