Elhunyt Jókai Anna író

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író és költő 1932-ben született Budapesten. 2015-ben a Forbes őt választotta a 8. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában. 

1943 és 1951 között a Zrínyi Ilona Leánygimnázium tanulója volt, már ekkor elkezdett verseket, novellákat írni. Színész szeretett volna lenni, de a színiakadémiára nem vették fel. Az ötvenes években dolgoznia kellett, hogy el tudja tartani magát, a Budafoki Borpalackozó Vállalatnál volt könyvelő.

https://youtu.be/omuj-2y7EEA

2008
__________________________

1953-tól a XI. kerületi Tanács Népművelési Osztályán volt művészeti előadó, de 1957-ben elbocsájtották, „véleménynyilvánítás miatt”. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–történelem szakát munka mellett végezte el. 1961-ben szerzett diplomát, onnantól 1970-ig a Jázmin utcai Általános Iskola tanára volt.

1966-ban jelent meg első novellája, a Családi kör a Kortársban, 1968-ban pedig első regénye, a  4447. „Az irodalmi életbe szinte berobbant, noha semmilyen irodalmi csoportosuláshoz sem tartozott. A kortárs kritika realizmusként, illetve naturalizmusként értékelte az írásaiban kíméletlen nyíltsággal megjelenített világot” – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján megjelent életrajzában.  

1989-től az Írók Szakszervezetének tagja volt, 1997-től elnöke. 1992-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2000-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja is.

1998-ben jelent meg az azóta huszonkét kiadást megért Ne féljetek című regénye, amelyet pszichológusok, terapeuták is felhasználnak munkájukhoz. 2000-től 2006-ig a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elnökeként dolgozott.

Bár a Ne féljetek megjelenése után többször úgy nyilatkozott, hogy több regényt már nem ír, 2007-ben megjelent a Samuel Beckett és Madách Imre emberiségdrámáira rájátszó Godot megjött című műve, 2012-ben pedig egy új regény, az Éhes élet.  

Utolsó kötetében, a még meg nem jelent Átvilágítás című önéletrajzi regényében életmérleget készített, mondta az MTI-nek Mezey Katalin költő, író, műfordító. A Széphalom Könyvműhely alapítója 1994 óta volt az írónő műveinek kiadója.

Az Átvilágítás című önéletrajzi regény az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg. A kötészet előtt álló kiadványt Jókai Anna még a kezébe vehette, láthatta, milyen lesz. Mezey Katalin szerint az írónő „csodálatosan empatikus, érzékeny és intelligens, távlatokban gondolkodó ember volt, aki tisztában volt állapota komolyságával négy hónapja tartó betegsége idején”. 

Jókai Annára emlékezve Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek azt írta: írói nagyságára, emberi kedvességére mindig nagy tisztelettel tekintett, szellemi öröksége tovább él közöttünk. (Forrás: Joób Sándor, Index.hu)

Jókai Anna digitalizált művei és kötetei megtalálhatók itt.