Cimbalommal a világ körül – Herencsár Viktória koncertje

Herencsár Viktória2017. április 28-án 18:00 órai kezdettel tartják Füleken a Művészeti Alapiskola Koháry téri egykori koncerttermében Herencsár Viktória cimbalomkoncertjét a Füleki Városi Művelődési Központ szervezésében.

 

A világhírű cimbalomművész műsorán saját kompozíciók szólalnak meg crossover (world music) stílusban. A „Cimbalommal a világ körül” című koncerten felcsendülnek koreai, kínai, japán, zsidó és burját népdalok ihlette dallamok, de nem hiányoznak a szlovák vagy magyar népdalkincs egy-egy darabjára született improvizációk sem.

https://youtu.be/NtIqUBE8L3Q

Részlet az újévi nemzetközi cimbalomkoncertből. A felvétel Rákosmentén, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban készült 2014. január 11.-én. Közreműködnek: Herencsár Viktória (cimbalom), Martonosi György (dob), Dely Tercia és Leskó Gábor (tánc).

__________________
Tavaly Bartók Béla születésének 135. évfordulójára emlékeztünk. A világhírű zeneszerző szlovákiai gyűjtéséből a „Sokolička” népdal variációja hallható a műsorban.  Idén a másik magyar zeneóriás, Kodály Zoltán emlékéve van születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. Herencsár Viktória az általa gyűjtött népdalra szerzett variációit is műsorára tűzte „Magyar Fantázia” címmel. A repertoárban egyebek mellett szerepel a XVIII. század végén Lengyelországban élő Jankl rabbi néptánc gyűjteményében található dallamra készült improvizáció is, valamint a cunami látványa ihlette kompozíció japán népdalokkal „Impressziók Fukushimában” címmel.

Dr. Herencsár Viktória egyetemi docens Budapesten született. Három és fél éves korában kezdett cimbalmon játszani. 1974-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 2011-ben művészetek doktora (ArtD) diplomát szerzett, 2013-ban docensi vizsgát tett. 1975-től a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja. 1997-től a Besztercebányai Művészeti Akadémia docense.

2005-ben a Pekingi Kínai Zeneakadémia vendégprofesszorának nyilvánította. Világszerte vendégszerepel szólistaként, zenekari tagként. Magyar és külföldi zeneszerzők írtak számára szóló és kamarazenei műveket.  Szólóhangfelvételein kívül számos hangfelvételen közreműködik szólistaként, kamarazenei partnerként, zenekari tagként.

A koncertek mellett cimbalomtörténeti előadásokat és hangszerbemutatókat is tart külföldön és Magyarországon. 1991-ben a szervezője és házigazdája volt az első Cimbalom Világkongresszusnak, ahol megalakult a Cimbalom Világszövetség, melynek attól kezdve elnöke.

Számos kitüntetésben részesült, többek között az Artisjus Zenei Alapítvány kitüntetése, Magyar Örökség díj, Magyar Kultúra Lovagja, Magyar Arany Érdemkereszt.

 

 

További hasonló témájú videók