Újabb marsi szörny-egysejtűtől retteghetünk

LifePénteken került bemutatásra Amerikában az Élet (Life), s bár nyilvánvalóan nem 100 milliós nagyságrendű nyitóbevételt várt a filmtől a Sony stúdió, azért a 12,6 milliós hétvégénél többet remélhetett. Az 58 milliós költségvetésből forgatott űrhorror egy sikeres rendező és jól csengő nevű színészek közreműködésével készült el, azonban csak a negyedik helyet szerezte meg a toplistán A szépség és a szörnyeteg, a Kong: Koponya-sziget, valamint az új Power Rangers mögött.

Bár a kritikai fogadtatása elfogadható lett a filmnek, a közönségnek nem nagyon tetszett, pedig feltételezhetjük, hogy az első napokon a műfaj nagy rajongói fizettek be rá. 

Adott egy űrhajó, melynek hat fős legénysége a Mars-kutatás eddig legnagyobb felfedezését teszi: egy, a vörös bolygóról származó szondában élet jeleire bukkannak. Ez a felfedezés azonban nem várt következményekkel jár, hiszen a legénység a várható siker reményében kissé felelőtlenné vált és miután elszabadul a „szörny”, mindent megpróbálnak, hogy meggátolják annak a Földre jutását. Ismerős? Persze, hogy az. A nyolcadik utas: a Halál szinopszisát is bemásolhattam volna, szóval aki a történetben valami egyedit vár az Élettől, az már most dobja el a jegyét.

A cselekmény ugyanis nagyon ismerős lehet Ridley Scott filmjéből és ez sajnos a későbbiek folyamán sem változik. Ezt a svéd rendező, Daniel Espinosa is láthatóan érezte, így próbált egyedi megoldásokra koncentrálni és ezzel lefedni a hiányosságokat és ez szerintem sikerült is neki. Kezdjük rögtön az operatőri munkával, mely zseniális. A megszokott ijesztgetések jobban működnek Seamus McGarvey kamerája mögött és mindenképpen érdemes kiemelni a nyitányt, ami valóban pazarul sikerült.

Az Élet ráadásul elég ijesztő, mivel a rendező teljes mértékben tisztában volt azzal, hogy a savas Alien szörnnyel nem veheti fel a versenyt egy marsi lényecske, így eldugta őt a nézők elől. A film nagy részében csak tengődő életforma így valóban félelmetes, hiszen rettegünk attól amit nem látunk. Hangulatból tehát kimondottan jól vizsgázik a film és szerencsére a karakterek közül sem azok élnek túl bizonyos jeleneteket, akiktől azt várnánk. (SG.HU)