Tolerancia nap ● Gallainé Haas Julianna holokauszt-túlélő

Gallainé Haas JuliannaA háborúk borzalmai, a deportálásról, a kitelepítésről, a jogfosztottságról szóló történetek keveredtek Gallainé Haas Julianna holokauszt túlélő élettörténetével, és remélhetőleg tudatosították a diákjainkkal az okokat, amelyek az emberi jogokat, a humánumot sárba tipró ideológiák, rendszerek kialakulásához és fennmaradásához vezettek. A 2016/17-es tanév a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban a tolerancia éve. Ennek keretén belül január 31-én tolerancia napot tartottak a krókusz sárga virága jegyében. 

„Ma sem értem, honnan van az a mérhetetlen gyűlölet az emberekben, amely lehetővé tette azokat a borzalmakat, amelyeket mi átéltünk…” – a 80. életévében lévő Gallainé Haas Julianna holokauszt túlélő szavai ezek, amelyek január 31-én, a tolerancia napján hangzottak el a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban. Julika egy másik gondolatával fogalmazzuk meg azt a célt is, amely végett iskolánk megszervezte ezt a napot: „Amit mi átéltünk, az a kirekesztés következménye volt. Ebből én azt tanultam meg, hogy életem során mindig felléptem az ilyen megnyilvánulások ellen, kiálltam azokért, akiket bántás, a másságuk miatti megkülönböztetés ért.” Julika 7 éves volt, amikor elszakították édesanyjától és 11 éves nővérétől, akiket soha többé nem látott viszont, hasonlóképpen, mint a háború előtt kb. száztagú családjának mintegy háromnegyed részét. Őt az átélt borzalmak, életre szóló traumák tették szolidárissá, empatikussá a másik ember szenvedésével, megkülönböztetésével szemben, diákjainkat pedig remélhetőleg mindaz, amit az ő életéről, társaik családjainak történetéről, ill. a további előadásokból, foglalkozásokból megtudtak e napon. (MTAG.SK)

Tolerancia nap a pozsonyi gimnáziumban a krókusz sárga virága jegyében


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/03/tolerancia-nap-%e2%97%8f-gallaine-haas-julianna-holokauszt-tulelo/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Oktatás, VIDEÓK // Tolerancia nap ● Gallainé Haas Julianna holokauszt-túlélő

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma