Sikerült a SpaceX terve, kétszer használt egy gyorsítót

spacexÉjjel egy már egyszer használt Falcon-9 rakétát indított sikeresen a SpaceX. Az újrafelhasznált Falcon-9 rakéta feladata a SES-10 kommunikációs műhold geostacionárius (GTO) pályára állítása volt. A helyi idő szerint csütörtök fél hétkor fölbocsátott rakétáról körülbelül 2 perc 40 másodperc repülés után vált le az első gyorsítófokozat, és visszatért az „Of Course I Still Love You” drónhajóra.

https://youtu.be/sPEPKGEQuiU

Az újrahasznosítható rakétafokozatok fejlesztésével évek óta foglalkozó SpaceX most újabb mérföldkőn van túl. Elon Musk cége egy korábban már használt rakétával indított útjára egy műholdat és feladata végrehajtása után ugyanazon a drónhajón landolt, amin egy éve. Ezzel a SpaceX bebizonyította, hogy van létjogosultsága az űriparban is a költségek efféle lefaragásának. 

A Falcon-9 rakéták gyártójának célja a pályára állítás költségeinek leszorítása a rutinszerű újrahasznosítással, így piaci versenyelőny szerzése, még több megrendelő elcsábítása.

Ha a módszer beválik, remény van arra, hogy további műhold-üzemeltetők is kedvet kapnak az újrahasznosított hordozóeszközre. A SpaceX becslése szerint akár 30%-os árcsökkentést is hozhat, ha beindul a rendszeres üzem. A Falcon-9 rakétaindítások listaára egyébként 61,2 millió dollár, de az egyedi esetekben ettől mindkét irányban eltérhetnek.

 

További hasonló témájú videók