Fantasztikus utazás – a közeljövő repülő autói

AirbusHogyan lehet megoldani azt, oldani, hogy ugyanolyan hatékonyan közlekedjen a jármű az utakon és a levegőben is? Úgy kell felépíteni a gépet, hogy az úton a szárny és a motorok ne jelentsenek akadályt. .

Az Airbus ezt a problémát egy egészen új irányból közelítette meg. A hétfőn megnyílt Genfi Autószalonban bemutatták a Pop.Up névre keresztelt koncepciót, amely valójában nem is egy közlekedési eszköz, hanem egy egész rendszer. A lényegét egy kicsi, Smart méretű kapszula jelenti, amivel különböző módon utazhatnánk. Az elképzelés szerint a járművet otthonról rendelhetnénk meg, ami önvezető módban érkezne meg hozzánk. A kocsiba beszállva a rendszer egy parkolóhoz juttatna el, ahol az utast a kabinnal együtt egy hatalmas, négy propelleres drón emelné le az autó alapjáról. Ugyanezt a kapszulát a Hyperloophoz hasonló vonatba is be lehetne ágyazni, így gyakorlatilag három különböző módon tudnánk vele utazni.

A rendszer a mesterséges intelligenciára épülne, az autókat és a drónokat is ez irányítaná. Az Airbus a remek formaterveiről ismert Italdesign-nal közösen készítette el.

https://youtu.be/lFlgkTsEn-k

______________
A 2015-ben beharangozott szlovák fejlesztésű AeroMobil 3.0 elvileg kétüléses, hat méter hosszú jármű; szélessége behajtott szárnyakkal csupán 2,24 méter, míg a pár másodpercig tartó nyitás után 8,32 méteres fesztávval rendelkezik. A meghajtásáról egy négyhengeres, vízhűtéses, benzinnel működő Rotax 912-es motor gondoskodik, amely autós üzemmódban 160 kilométer/órás sebességig gyorsíthatja az AeroMobilt, a levegőben pedig az óránkénti 200 kilométeres tempót is elérheti. A fogyasztása a földön 8 liter száz kilométerenként, míg a levegőben 15 liter óránként, így előbbi esetén 875, utóbbinál pedig 700 kilométeres a hatótávval rendelkezik.

Akkor a járművet készítő vállalkozás vezetője, Juraj Vaculik azt ígérte, 2017-től néhány tízezer euróért rendelhető lesz a gép. A jelek szerint tényleg jól haladnak a fejlesztéssel, a időközben ugyanis Brüsszelben bemutatták a legújabb prototípust is.