Bartók 135 és gyermektáncház • MEGHÍVÓ Fülekre

Fülek - Vigadó„Ismerjük meg egymást!” másodszor • Az idén is várja az érdeklődőket januári rendezvényeire a Füleki Városi Művelődési Központ, melyeket a magyar kultúra napja alkalmából szervez a Csemadok Füleki Alapszervezetével és a füleki Matica slovenská Házával karöltve. Az „Ismerjük meg egymást!” rendezvénysorozat célja olyan lehetőségek keresése a kulturális élet területén, melyek segítik az itt élő magyarok és szlovákok kultúrájának kölcsönös megismerését, rámutatva a közös kapcsolódási pontokra és hasonlóságokra. Ennek jegyében a VMK és a társszervezők január 22. és 25. között mind a gyermekek, mind a felnőttek számára kínálnak programokat, melyekkel igyekeznek megszólítani a szlovák közönséget is.

2017. január 22-én 16.00 órától a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház lép fel a VMK színháztermében a világhírű zeneszerző, Bartók Béla életét és munkásságát bemutató „Bartók 135” című előadásával.

A műsor keretén belül sor kerül a Fülek és Szigethalom közötti együttműködési szerződés ünnepélyes aláírására, mellyel Fülek testvérvárosainak száma négyre növekszik.

A Nógrád Közművelődéséért Díjat az idén szintén a magyar kultúra napja alkalmából adják át, így az ünnepi műsoron derül ki, hogy az idén ki veheti át az elismerést.

Január 25-én 15.00 órától gyermektáncházba várják a nógrádi régióban működő magyar és szlovák gyermek néptánccsoportok tagjait. A táncházban a gyerekek magyar és szlovák táncokat tanulnak, melyhez a talpalávalót Németh Dénes és zenekara valamint a Ďatelinka zenekar húzza, táncoktatókról pedig a füleki Rakonca és Jánošik néptáncsoportok gondoskodnak.

Az „Ismerjük meg egymást!” rendezvénysorozat másodszori megrendezésével olyan hagyomány teremtődik Füleken, mellyel a magyar kultúra napjának megünneplése a szlovákság felé is nyitó, kölcsönös megismerés jegyében zajlik. Tavalyi programjaink között kínáltunk magyar tematikájú színházi előadást szlovák nyelven, operett gálát Pitti Katalinnal, egyedi hangulatú koncertet Szvorák Katalinnal és Kudlik Júliával, valamint több mint száz gyermeket megmozgató táncházat két zenekarral, magyar és szlovák táncokkal. Tavalyi rendezvénysorozatunk kísérőprogramjaként a Kézműves Cukrászat kínálta termékeit, köztük az év tortáját. (A füleki VMK sajtóközleménye)

További hasonló témájú videók