Hej víg juhászok, csordások…

Végh Botond (Nyékvárkony)Hej víg juhászok, csordások; Glória, glória; Eriggy, bojtár, előre; Betlehem, Betlehem, a te határidba… Végh Botond (Nyékvárkony) előadásában hallgassuk meg újra! 

Végh Botond ezüstsávos minősítéssel végzett a X. Bíborpiros szép rózsa vetélkedőn, felkészítője Végh Andrea volt. 

A X. Bíborpiros szép rózsa országos minősítő versenyben az I. és a II. kategória népdalénekesei, citerazenekarai, hangszeres szólistái és népzenekarai a vidékfejlesztési szakközépiskola színháztermében mutatták meg képességeiket 2015. november 21-én Dunaszerdahelyen.

Végh Botond és öccse, Végh Csongor, a nyékvárkonyi alapiskola tanulói, 2011 óta aktív résztvevői a népi kultúrát, hagyományokat ápoló, kétéves munkát felölelő, háromfordulós (körzeti, területi és országos szintű) minősítőversenynek. A versenyzőknek ahhoz, hogy ezen a seregszemlén hitelesen és méltóképp tudjanak megszólalni, saját tájegységük népdalait kell énekelniök. S amíg a körzeti fordulótól a döntőig eljutnak, sok hasznos segítséget kapnak a szakértő zsűritől, a dalokat újra és újra énekelve rengeteg tapasztalattal lesznek gazdagabbak, miközben szívből-lélekből érik, mélyül, hitelesedik az előadás…

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados – évezredes – használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket.” (Kodály Zoltán)

 

További hasonló témájú videók