Meghalt Megyesi Gusztáv újságíró

Megyesi Gusztáv a Déri-díjjal„Meghalt Megyesi Gusztáv, a legnagyobb magyar újságíró, és vele hal itt egy kicsit minden, ez a szakma bizonyosan…” – írja Tóth Ákos a 168 órában. A népszerű újságíró, publicista, a Holmi irodalmi folyóirat szerkesztő-bizottságának tagja, sokáig a Rádiókabaré egyik szerzője, előadója, az Élet és Irodalom szerkesztője, a klasszikus tárca műfaj kitűnősége volt.

A gyászhírt az Élet és Irodalom tette közzé:

„Hosszan tartó, türelemmel és méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt szeretett munkatársunk és barátunk, Megyesi Gusztáv. Egy év megszakítással harmincegy évig volt a lap munkatársa különböző beosztásokban, 1992 és 1993 között főszerkesztőként dolgozott. Ha van ÉS-es stílus és szemlélet, akkor Megyesi egyik legmarkánsabb képviselője volt: a világra nyitott, szociálisan érzékeny. Néhány évig a Holmi szerkesztő-bizottsági tagja, publikált a régi Magyar Hírlapban és megszüntetéséig a Népszabadságban, a Hócipő szatirikus kéthetilap vezető publicistája volt. Gazdag pályafutása során számos kötete jelent meg, legutóbb, már betegsége idején a Roló alatt című válogatás. Munkásságát szakmai díjak sorával ismerték el.

Az Élet és Irodalom Megyesi Gusztávot saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.”

https://youtu.be/Juk7jeiCkDk

Megyesi Gusztáv: Kiben bízik a magyar? (Legkevésbé önmagában.) • 2010

https://youtu.be/-PSaN8R1WxE

Érdekességek a magyar igazságszolgáltatásról. Megyesi Gusztáv jegyzete. • 2010

Fotó: Megyesi Gusztáv újságíró kapta 2013-ban a „Déri János-díjat”, amelyet minden évben az „Április 14. Alapítvány” szakmai kuratóriuma ítél oda egy sokoldalú, tehetséges újságírónak vagy előadóművésznek. A díj egy arany egyforintos, egyik oldalán a „Déri János-díj” felirat, másik lapján a kitüntetett neve és az átadás évszáma szerepel. Az egykori szerkesztő-riporter barátai, kollégái 1992-ben alapították a díjat, amit minden évben meglepetésszerűen adnak át egy arra érdemesnek ítélt tehetségnek.