90 éve született Kőrössy János dzsesszzongorista

Kőrössy JancsiKőrössy János (1926–2013) magyar származású román, majd amerikai dzsesszzongorista Kőrössy Jancsi néven lépett fel általában, sőt Janci Körössy-nek is írták. Népszerű volt Közép-Európában, a legértékesebb romániai dzsesszzenészként 
tartják számon, Magyarországon lemeze is megjelent (János Kőrössy és együttese – 1964, Qualiton LPX 7301), gyakori szereplője volt magyar rádió- és tévéműsoroknak.

Bukarestben alapította nemzetközi sikerű együttesét, a Jancsi Körössy Triót (Kőrössy – zongora, Johnny Răducanu – basszus, Bob Iosifescu – ritmushangszerek). A hatvanas években a keleti blokk országaiban, főleg Magyarországon, Csehszlovákiában és Lengyelországban aratott sikert.

1969-es nyugati koncertkörútján az Egyesült Államokba disszidált. Emiatt az 1976-ban megjelenő román dzsesszlexikonból a rá vonatkozó cikket egyszerűen kihagyták; Romániában többet nem beszéltek róla.  2006-ban, 80. születésnapja alkalmából koncertezett a Román Atheneumban, ekkor vehette át a Kulturális Érdemrend parancsnoki fokozatát.

Nyolcvanévesen, 2006 decemberében a bukaresti Román Atheneumban négyórás koncerttel állt a dzsesszkedvelő közönség elé. Kőrössy tanítványával, Horvath Ramona zongoristával számos nagy sikerű koncertet tartott Európa legnagyobb színpadain. Ebből az együttműködésből született a Dor de acasă (Honvágy) című lemez, amely 2009-ben elnyerte Az év legjobb dzsesszlemeze címet.

Jancsi Körössy and Nicolae Simion at Escorial Pub, Cluj, Kolozsvár (RO)

A zenész halála után megkapta a Kolozsvár díszpolgára címet – ez alkalomból Horvath Ramona zongorista, a franciaországi Nicolas Rageau nagybőgős és Frédéric Sicart dobos dzsesszzenészekkel együtt tart Kőrössy Jancsi-emlékkoncertet a Kolozsvári Magyar Operában.

https://youtu.be/8bKdo_FVIXs

Forrás: sch tibor; Magyaradás, Székelyhon.ro

Maloschik Róbert: In memoriam Kőrössy János

További hasonló témájú videók