Székely Csaba: BÁNYAVAKSÁG • frissítve

BÁNYAVAKSÁG Komáromban: október 28-án, 29-én 19 órakor, 30-án 15 órakor, november 3-án, 4-én, 11-én, 12-én 19 órakor, 6-án 15 órakor, Vágsellyén: november 15-én 19 órakor, Kassán: november 24-én, 29-én 19 órakor, 30-án 10 órakor.

Komáromi Jókai Színház-Kassai Thália Színház
Majorfalvi Bálint mozgóképes ajánlója:

Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja, a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Incze családjának furcsa ügyeire is.
A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.
A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért.

Szereposztás:
Ince – Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Florin – Benkő Géza m. v.
Izsák – Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Iringó – Vasvári Emese
Izabella – Lax Judit

Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Hangtechnikus: Görözdi Szilárd, Csicsó Tamás
Fénytechnikus: Rózsás Silvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkes: Tóth Simona
Kellékes: Kiss Mónika

Díszlettervező: Gadus Erika m. v.
Jelmeztervező: Gadus Erika m. v.
Dramaturg: Forgács Miklós
Zene: Lakatos Róbert
Mozgás: Kántor Kata
A rendező asszisztense: Balaskó Edit
Rendezte: Czajlik József m.v.

Premier:
Komáromban: 2016. október 28-án, 29-én
Kassán: november 24-én

További hasonló témájú videók