XI. Túrós Puliszka Fesztivál • avagy „Minek nekünk magyar adás?”

Túrós Puliszka FesztiválMagyar adásos retróbuli, futó- és bicikliversenyek, népzenei és könnyűzenei koncertek, és főzőverseny – ezek a tizenegyedik alkalommal megrendezett hidegségi túrós puliszka fesztivál címszavai.

A vizualitásban nagyot dobbantó XXI. században egyre inkább szükség van minden közösség számára a digitális jelhagyásra: mert láthatatlan és eltűnő közösség az olyan, amelyiknek nincsenek arcai, nincsenek folyamatosan rögzített képi eseményei. Korszerű és naprakész televíziózásra azért van, azért volna szükség, hogy a társadalmi és emberi folyamatokat, kulturális eseményeket, sikereket – emberek nyomát az időben – rögzítse és megőrizze. Cseppet sem mellesleg pedig nagy szolgálatot tenne a világban való jobb eligazodásban.

Ezeket a szemelvényeket azok kedvéért rakom ide, akik nem értik egy önálló szlovákiai magyar televíziós csatorna létjogosultságát és szükséges voltát. Igen, még a négyórás adásidő is több lenne a mostaninál, de valódi áttörést csak egy önállóan igazgatott és tartalommal megtöltött csatorna jelenthetne az önreflexió terén és az asszimilációs folyamatok megállításában. Mert bár voltak kísérletek a magyarországi műsorok kiterjesztésére, azok számtalan okból tévesztettek célt… A „politikai akarat” pedig továbbra is hiánycikk. Jövőképünkkel együtt.

A Magyar Adás •

1969. november 23-án közvetített először magyar nyelvű műsort a román televízió. A 70-es évek közepére, Bodor Pál vezetésével kialakult egy háromórás, hétfő délutánonként jelentkező műsor – a Magyar Adás –, amely a romániai magyar művelődési élet meghatározó tükre, sőt sokszor befolyásoló tényezője is lett. 1985-ben a műsort megszüntették, a szerkesztőség egy része a rádióhoz, mások a televízió különböző részlegeihez kerültek. Az 1989-es fordulatkor, Boros Zoltán vezetésével újraalakult a magyar szerkesztőség, amely a régi tagokra alapozva és új munkatársakkal bővülve, az országos magyar nyelvű televíziós műsorokat készítette. A kilencvenes években lezajló kommunikációs fordulat következtében, az addig monopolhelyzetben levő magyar adás a sokasodó – és egyre szakosodó – magyar nyelvű tévécsatornák kínálata miatt kizáróan az erdélyi magyarságot érintő témákkal foglalkozik. Olyan műfajokban és terjedelemben, amelyeket a heti rendszeresség, a legtöbb másfél órányi adásidő, valamint a korlátolt költségvetés megenged.

A bukaresti magyar szerkesztőség több magyar nyelvű műsort is gyárt a román közszolgálati televízió három csatornájának. A legnagyobb (98%-os) lefedettségű TVR1-en, hétfőn és kedden 15:30-tól 78 percben, csütörtökön 13:00-tól 48 percben jelentkező műsor a Magyaradás az egyesen. A TVR2-es csatornán csütörtökön és pénteken 14:30-tól a Magyaradás a kettesen jelentkezik 25 percben. A TVR3-as csatorna péntek délelőtt 11:50-től közel egy órás magyar nyelvű válogatást közvetít.

A szerkesztőségben a szerkesztő-riporterek mellett operatőrök, vágók, rendezők, gyártásvezetők, fordítók is közreműködnek, az élő adások körüli teendőket pedig a titkárság tagjai biztosítják. A belső munkatársak egyharmada erdélyi városokban él, onnan járnak terepre és ott is állítják össze műsoraikat. Bizonyos rovatok külsős közreműködők – tévés tudósítók, szakemberek, színészek – segítségével készülnek. A műszaki felszereltség ha nem is a legkorszerűbb, de még megfelelő, a műsorok gyártására szánt költségvetés az utóbbi években a Román közszolgálati Televízió társaság tetemes adósságai miatt fokozatosan csökkent.

A Román Televízió magyar adása  két éve, 2014-ben 45. évfordulóját ünnepelte.

Érdekesség: a Marosvásárhelyi Rádió is nézhető, méghozzá élőben.

ERDÉLY TV

Országszerte 2010. május 17-től nézhető az Erdélyi Magyar Televízió adása a ROMTELECOM DOLCE műholdas terjesztésével.
Székelyföld legtöbb háztartásába is eljutottunk 2010. október 25-től. Ezzel egy újabb kitűzött célt sikerült  az Erdély TV-nek megvalósítani. Így országszerte, több tízezerrel nőtt nézőink száma.
1. Marosvásárhelyen és közvetlen környékén, 2008. októberétől, saját jeladó berendezéssel történő műsorterjesztés az UHF 46-os csatornán. Adásunk szobaantenna segítségével fogható.
2. Sepsiszentgyörgyön és közvetlen környékén, 2010. január 28-tól, az UHF 38-as csatornán, műsorunk szintén szobaantenna segítségével nézhető.

Egyik műsoruk a Csata Orsolya szerkesztette Aktuális:

„Hetente egyszer stúdióbeszélgetés keretében a székelyföldi hírek hátteréről, aktuális közéleti témákról kérdezem meghívott beszélgetőpartnereimet.
A hokitól a székely terméken át a turizmusig számos olyan terület van, mely Székelyföld életének karakteres meghatározója. Ezekről beszélni kell, a problémákról is, hiszen egy-egy tartalmasabb beszélgetés vagy vita közelebb vihet a megoldáshoz.
A Székelyföldről történő diskurzus azért is fontos, mert Erdélyben, itt élnek a legnagyobb számban magyarok. Éppen ezért a Székelyföldnek, mint tömbmagyar régiónak a történései kihatnak a szórványban élő magyarok mindennapjaira is.
Hiszek az őszinte kérdezz-felelekben, éppen ezért gondolatébresztő beszélgetésekre fókuszálok.”

Badics Petra és Dr. Kádár Annamária a Pszichotrillákat vezeti:

A 26 éve működő Kolozsvári TVR • egyik nemrégiben nagy vitát kavaró riportját közéleti felzúdulás követte, itt és itt olvasható. Tavaly 25. évfordulójukat ünnepelték:

 

További hasonló témájú videók