25. Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál • Divadelná Nitra

25. Divadelná Nitra

Szeptember 23-tól 28-ig tart a nyitrai fesztivál. Színpadi adaptációk sora által arra próbál feleletet adni, hogy Európa vajon ki tud-e egyezni a múlt örökségével, hogyan birkózik meg a jelennel és mit tartogathat számára a jövő.

A fesztivál témája: Örömóda? (múlt – jelen – jövendő). A hatnapos színházi maraton során 4 színpadon 11 alkotó mutatkozik be Csehország, Franciaország, Németország, Lengyelország, Svédország, Ukrajna és Szlovákia képviseletében. Mindegyik mű kortárs dráma.

A programok a müncheni Münchner Kammerspiele fellépésével kezdődnek. A Miért kapta el R. urat az ámok? című darab rendezője Susanne Kennedy, aki Rainer Werner Fassbinder azonos című alkotását állította színpadra. A darab arról szól, ahogyan a középosztálybeli főhős, R. úr kiüresedett élete agresszióba csap át, majd tragikus végkifejletet vesz. 

Az osztravai Aréna színház kamaraszínpadának Kihallgatás című darabját 2015-ben a cseh kritikusok a legjobb inszcenációnak minősítették. Főszereplője a náci bűnöző, Adolf Eichmann, akit egy fiktív helyen és térben gaztetteiért vonnak felelősségre. Tomáš Vůjtek drámaíró kimondottan a színház számára írta a darabot. Felbukkannak a színen a túlélésre játszó embereken túl a sokféle áldozat képviselői, meg a cseh és szlovák kollaboránsok (Vojtech Tuka, Alexander Mach) is. Rendezője Ivan Krejčí.

Kabaréval érkezik a fesztivál a Majdan egyik szimbólumává vált hattagú énekegyüttes, a Dakh Daughters, amely Vlad Troickij rendezte Rózsák című előadásával hatalmas sikert aratott a Wiener Festwochen 2016fesztiválon.  

Erős politikai és polgárjogi elkötelezettséggel rendelkezik a Svédországban élő iraki Iraqi Bodies tánccsoport is. Alkotásaikban Jerzy Grotowski, Eugena Ionesco és Samuel Beckett filozófiájából indulnak ki. A keleti és nyugati kultúrák találkozási pontjait keresik. A vér pillérei című szuggesztív táncjátékuk az öldöklés abszurditására mutat rá Anmar Taha rendezésében, aki a saját bőrén és sorsán át tapasztalta meg az iraki háborút és munkatársainak halálát.

A lengyelek a Kantor Downtown darabbal jelennek meg a Teatr Polski Bydgoszcz előadásában. A kelet-európai avantgárd színház egyik legjelentősebb alakjának, Tadeusz Kantornak állít emléket.

A fesztivált a francia Egyszerre éjszaka zárja, a darab a 2015-ös Avignon Fesztiválon már sikert aratott. A kortárs folyamatok – globális epidémia, menekültkérdés, terrorizmus – kérdéseit, az idegenség és az integráció jelenségeit járja körül. Nathalie Garraud és Olivier SaccomanoCompagnie Du Zieu társulattal egy nemzetközi repülőtéri elsősegélyt nyújtó rendelőt installáltak a színpadon, amelyben néhány beteg és egy őket gyógyítani akaró arab orvos kerül össze

További információk: nitrafest.sk facebook.com/divadelna.nitra