XVI. Csengő Énekszó • A Vass Lajos Kórus nevelőhangversenye

A Vass Lajos Kórus nevelőhangversenyeA Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának műsora a Csengő Énekszó tankoncertjén. A szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja Érsekújvárban zajlott 2016. május 26-27-én.

  1. Magyar népdal                                Őszi szél fúj a hegyekről   1’
  2. Szokolay Sándor:                             Ima rontás ellen                   3’
  3. Tóth Árpád-Koncsol László:          Az ezeréves tölgy                 3’
  4. Kodály Zoltán:                                  Sik Sándor Te Deuma       4’
  5. Orbán György-W. Shakespeare:  O Mistress Mine                   1’
  6. Zámbó Jonatán:                               Este van már, késő este   2’
  7. Jack Halloran:                                  Witness                                    3’

A kórus 1964-ben alakult, és a legjobb szlovákiai magyar kórusok közé tartozik. Alapító karnagyai (Janda Iván, Ág Tibor, Schleicher László, Szíjjártó Jenő) mellé Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerzőis csatlakozott. A kórus nagy sikerrel szerepelt Debrecenben, Corkban, Miedzyzdrojeban, Middlesbroughban és Goriziában. 1993-tól 1996-ig Tamási László volt a CSMTKÉ vendégkarnagya. A kórus ekkor nyert a bécsi Nemzetközi Franz Schubert Kórusversenyen második díjat. 1997-től 2006-ig id. Sapszon Ferenc töltötte be a vendégkarnagy szerepét.

A kórus 2000-ben a budapesti Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen II. díjat nyert, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma különdíját is  elnyerte. Az Éneklő Magyarország országos versenyén 2004-ben, Budapesten Summa Cum Laude minősítést nyert.

2006-tól a kórus művészeti vezetője Józsa Mónika, vendégkarnagya 2007-től dr. Tóth Árpád.

2008-ban a prágai Adventi és Karácsonyi Kórusművek XVIII. Nemzetközi Kórusversenyén a kórus aranysávosbesorolást és különdíjat kapott. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának munkáját 2000-ben a Márai Sándor Alapítvány Nyitott Európáért Díjjal jutalmazta. Akkori művészeti vezetőjét, Janda Ivánt 2000-ben a Magyar Köztársaság elnöke Pro Cultura Hungaricadíjjal tüntette ki. 2009-ben az énekkarnak a Rákóczi Szövetség és az Esterházy Emlékbizottság Esterházy Emlékérmet adományozott. 2009-ben a kórus 45. születésnapján a magyarországi Kórusok Országos Tanácsa Kóta-díjjal ismerte el a Vass Lajos Kórus színvonalas munkáját

Karnagyok: Józsa Mónika,  Tóth Árpád