Dr. Jane Goodall • „A Vad Kunság” és Gúta • Pozsonyban

A vad KunságMájus 16–20. között tartják Pozsonyban és Besztercebányán az idei Ekotopfilm/Envirofilm fesztivált, melynek díszvendége Dr. Jane Goodall angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, az állatok jogainak védelmezője, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Vele május 16-án 17:30 órakor találkozhatnak az érdeklődők a Tatra Hotel Terra termében, ahol Goodall életútjáról, a főemlősökkel kapcsolatos kutatásairól, megmentésükért folytatott küzdelméről lesz szó, valamint arról, hogy mi ad reményt a fajok túléléséhez.

https://youtu.be/LKyrLFyOi04

A programban továbbá szerepel A Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című dokumentumfilm vetítése is, amely a magyar Puszta különös vidékére kalauzolja el a nézőt. A sík térség egyáltalán nem kietlen és unalmas; izgalmas és érdekes állatfajok népesítik be – madarak, négylábúak, tavakban rejtőző élőlények. Mind közül a legkülönösebb az aranysakál, mely hosszú időre elpártolt a vidékről, ám az elmúlt években ismét a Puszta lakója lett.

„Első pillantásra olyan, mint a legtöbb európai síkság. Egykor a szél, a folyók munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar Puszta mégis más. Titkos életet él, ahol mindig történik valami. Nagy testű madarak lökdösik-taszigálják egymást, a sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, a homokból buckákat épít a szél, mint a sivatagokban, agancsok csattognak, akár a kardok és mindezt megtapsolja egy bagoly. A legfurább szerzet maga a főszereplő. Régen itt élt, de mivel az ember üldözte, az aranysakál évtizedekre eltűnt. Ez a négylábú ragadozó azonban dacol a veszéllyel: nemcsak visszatér, családot alapít. A fagyos éjszakában az új falka már együtt üvölti: ez a táj a mi birodalmunk…”

Az ifjúságnak szánt kísérőprogramok közt szerepel Füri Gábor fotográfus és természetvédő előadása a hazai madárvilágról és annak dokumentálásáról. A gútai természetvédő tavaly saját kisfilmet készített a témáról:

Video by: Fűri Gábor & Kürti Zsolt

A fesztiválon a versenyfilm-vetítések ingyen látogathatók, a felhozatal színes, a világ minden tájáról lesz témaérzékeny alkotás.