Tizenötezer dallam • 90 éves Kallós Zoltán

Kallós Zoltán (Fotó: Csudai Sándor)Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Erdélyben, a Kolozs megyei Válaszúton. Ő az erdélyi magyarság emblematikus személyisége, az erdélyi magyar népzenei és néptánc mozgalom elindítója és szakmai megalapozója.

Népzenei könyvei és lemezei a moldvai, gyimesi, kalotaszegi és mezőségi magyarság meghatározó forráskiadványai. Az 1992-ben létrehozott Kallós Zoltán Alapítvány égisze alatt működik a Kallós Zoltán Művelődési és Oktatási Központ, ahol a szórványvidék 38 településéről származó 120 gyermek anyanyelvi oktatási zajlik bentlakásos rendszerben. Szintén az alapítványhoz kötődően avatták fel 2010-ben a páratlanul gazdag Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot, amely az általa gyűjtött mezőségi, kalotaszegi és erdélyi szász népviseletek és használati tárgyak több ezer darabból álló gyűjteményének ad otthont.

Balladák filmje • erdélyi filmszociográfia ; 1983–88; Gulyás Gyula és Gulyás János filmje
Kallós Zoltán erdélyi folklorista portréján keresztül az élő folklór (bemérés, csíksomlyói búcsú, énekesek, balladamondók) Ceaușescu Romániájában. Két részben.

További hasonló témájú videók