Ma 70 éves Koltai Lajos operatőr, rendező

Koltai Lajos - fotó: Máté KrisztiánMa 70 éves Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész. Az Oscar-díjas Mephisto operatőre, Oscar-díjra jelölték a Malena című olasz film operatőri munkálataiért…

Koltai Lajos operatőr immáron 20 éve, a Bizalom (1989.)  című film forgatása óta Szabó István filmrendező jobb keze. Koltai volt az első ember, aki olvasta A napfény íze (1999.) forgatókönyvét. A film látványvilágát rögtön ezután elkezdte megtervezni a rendezővel. A film első felében sok élénk színt használtak, ezek a színek azonban lassan megfakulnak, és a film második részére a képek hideggé, sápadttá, halvánnyá válnak.

A film  három Európa-díjat is kapott: egyet a forgatókönyvért, a másikat Koltai Lajos operatőri munkájáért, és a harmadikat a tehetséges, jóképű Ralph Fiennes főszereplői alakításáért.

Koltai Lajos első rendezése 2005-ös filmje, ami Kertész Imre szintén Sorstalanság című Nobel-díjas regénye alapján készült. A magyar filmtörténet addigi legnagyobb szabású vállalkozása. Elkészültekor a legnagyobb költségvetésű magyar film volt (kb. 2,5 milliárd forinttal). Magyar filmben soha korábban nem volt ennyi – mintegy százötven – beszélő szereplő, soha korábban nem építettek ekkora díszletet.

Szemezgettünk Önöknek néhány érdekes mozzanatot a hálóról:

Fotó: Máté Krisztián

 

További hasonló témájú videók