Egy perc Magyarország • Somogyapáti

SomogyapátiSomogyapáti, község Baranya-megyében. Részei: Adorján puszta, Diós puszta valamint Hitmes és Zimány szőlőhegye. Múltja az ősidőkbe nyúlik vissza. Apáti néven 1322-ben szerepel először írásokban.

Baranya nyugati-északnyugati részében helyezkedik el, közel a baranyai-somogyi megyehatárhoz. Szomszédai északon Somogyviszló és Vásárosbéc, keleten Csertő, délkeleten Basal, délen Patapoklosi, délnyugaton Merenye, északnyugaton pedig Somogyhatvan.

Földrajzi értelemben a Zselichez tartozik. A települést átszeli a Keleti-Gyöngyös nevű patak; ennek keleti oldalán található maga Somogyapáti, tőle nyugatra pedig a hozzácsatolt Adorjánpuszta. A település része még az ezektől északra fekvőDióspuszta nevű szórvány; ennek még ma is lakott részei maga Dióspuszta, illetve Hitmes(puszta) és Zimány.

A település és környéke már ősidők óta lakott helynek számít. Területén csiszolt kőeszközök, az i.e. 4000–2800 között élt, úgynevezett vonaldíszes kerámia népének kerámiatöredékei, és a lengyeli kultúra idejéből származó leletek kerültek elő a földből.

A Halország Zrt. videója Somogyapátiból

Somogyapáti neve 1322-ben fordul elő először az oklevelekben, Apáti néven.

A török hódoltság alatt egy időre elnéptelenedett. A XVIII. században népesült újra, részben szláv családokkal.

Az 1950-es megyerendezéssel a korábban a somogyi vármegyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.