A Hubble űrtávcső

HubbleA Hubble Űrteleszkóp 20 évig szerves része volt az Univerzum megértését célzó kutatásoknak. Bár a Hubble 1990-es fellövésekor hamar egyértelművé vált, hogy baj van az új teleszkóppal… Jeff Hoffman asztronauta és az MIT professzora személyes tapasztalattal rendelkezik a teleszkóp hibás optikájával kapcsolatban…

A HST-t 1990. április 24-én indították a Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS–31 küldetés keretében. Az első képet az NGC 3532 nyílthalmazról készítette, 1990. május 20-án. A felbocsátást követő években hibák jelentkeztek: valahányszor a HST belépett a Föld árnyékába, vagy kilépett onnan, a napelemtáblák beremegtek, és a vibráció zavarta a távcső működését. A beállítást szolgáló 6 giroszkóp közül 3 meghibásodott, s ez már veszélyeztette a HST programját.

Ennek ellenére az első másfél évben 900 csillagászati célpontról 1900 megfigyelés született, köztük olyanok, mint a Plútó/Charonrendszer felbontása, az SN 1987A szupernóva körüli gázgyűrű felfedezése, a Szaturnuszon egy óriási légköri vihar fényképezése stb.

A Hubble űrtávcső zászlóshajó szerepét a jövőben a James Webb űrtávcső veszi át, majd a jelenlegi tervek szerint 2018-ban a Hubble-t a Csendes-óceánba irányítva megsemmisítik.

A Partiscum Mobil Planetárium műsorai

Partiscum Mobil Planetárium, az Univerzum házhoz megy!
A Partiscum Csillagászati Egyesület célja a csillagászat népszerűsítése, iskolai és iskolán kívüli oktatásának támogatása, valamint az amatőr csillagászok segítése.
e-mail: mobilplanetarium@gmail.com
e-mail: pacsi.szeged@gmail.com
Facebook: https://facebook.com/csillagasz
Telefon: 30/383-03-74

További hasonló témájú videók