Hieronymus Bosch – Egy lángelme látomásai

Hieronymus-Bosch A világon eddig huszonöt festményről bizonyították, hogy Bosch festette. Február elején jött a hír, hogy meglehet a huszonhatodik is: egy, a nagyrészt Kansas City-i Nelson-Atkins Museum of Art raktárában tárolt képről eddig azt hitték, hogy Bosch műhelyének egyik festménye. Most viszont kiderült, hogy a Szent Antal megkísértése című művet a híres holland reneszánsz festő festette 1500 és 1510 között.

Forrás: Euronews

Hieronymus Bosch Art Documentary with Brian Sewell.

A Hieronymus Bosch hazahozott képeiből rendezett kiállítás megnyitójával kezdetét vette Hollandiában a németalföldi festő halálának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév.

A jubileum alkalmából 17 festményt és 19 metszetet gyűjtöttek egybe Európa és Amerika gyűjteményeiből a festő szülővárosában, a ‘s-Hertogenbosch-i Észak-Brabanti (Noordbrabants) Múzeumban rendezett kiállításra, az emlékév főrendezvényére, amelyet Vilmos Sándor holland király nyitott meg február 12-én.

Hieronymus Bosch: Gyönyörök kertje

Hieronymus Bosch: Gyönyörök kertje

A 36 alkotást felvonultató, Hieronymus Bosch – Egy lángelme látomásai című tárlat az eddigi legnagyobb retrospektív kiállítás az 1516. augusztus 9-én elhunyt festő műveiből. A születés pontos dátuma nem ismert, a mester 1450 körül jöhetett világra.

A Bosch500 emlékév kezdeteként a s-Hertogenbosch-i Szent János-katedrálisban is nagyszabású ünnepséget tartottak, továbbá rendeztek egy látványos, zenés előadást is. A jubileumi kiállításra kölcsönadták a Noordbrabants Múzeumnak A szénásszekér című híres triptichont a madridi Pradóból, a Bolondok hajóját a párizsi Louvre-ból és Négy látomás a túlvilágról című négyrészes művet a velencei Galleria dell’Accademiából.

Az ötszáz éve elhunyt mester főművét, A gyönyörök kertjét azonban nem engedte ki falai közül a madridi Prado, amely nyáron egy nagy, saját kiállítással emlékezik meg a Spanyolországban El Boscónak nevezett alkotóról.

‘s-Hertogenbosch és az Észak-Brabanti Múzeum több százezer látogatóra számít a 2016-os emlékévben. A Bosch-kiállításra az interneten már a megnyitó előtt elkelt 90 ezer belépőjegy. (Forrás: Fidelio.hu, Euronews)