50 éve halt meg Frank Herbert sci-fi író

Frank Patrick HerbertFrank Herbert nyolcadik születésnapján bejelentette: író leszek! Legismertebb regénye A Dűne, amely több tucat nyelvre lett lefordítva, világszerte körülbelül 20 millió példányt értékesítettek belőle.

A kéziratot 23 kiadó utasította vissza, míg végül az egyik megvette, nevetséges 7500 dollárért.
Frank Patrick Herbert (1920. október 8., Tacoma, Washington – 1986. február 11., Madison, Wisconsin) nagyon sokoldalú ember volt, sok minden érdekelte, sok minden foglalkoztatta.
Kíváncsisága és független szelleme sokszor sodorta bajba, soha nem szerzett diplomát, ugyanis nem járt be vizsgázni, elmondása szerint őt csak az órák, a tudás érdekelte, nem a vizsgák. Nagyon nehezen élt meg, de nehézségei ellenére sem vált bértollnokká, akkor és azt írt, amihez kedve volt.
Felesége, Beverly volt harminchét évig a kenyérkereső, aki feladta írói karrierjét, és rendes munkát keresett, hogy fizethesse a számlákat, és hogy Herbert tudjon írni. Mivel Beverly is író volt, lényegében egy írói csapatként működtek: Frank megosztotta minden gondolatát a feleségével, Beverly segített írni, és persze ő volt Herbert regényeinek a szerkesztője is.
Összességében Frank Herbert közel harminc könyvet írt, ebből hat a Dűne-univerzumban játszódik.

https://youtu.be/ueYYVRTWmjY

https://youtu.be/tjhrNKQX29U

https://youtu.be/S1gC0Ff-VBk