A Vass Lajos Kórus a Rádióban koncertezik

A szlovákiai magyar pedagógusok Vass Lajos KórusaA szlovákiai magyar pedagógusok Vass Lajos Kórusa november 14-én 17.00 órai kezdettel Szíjjártó-emlékhangversenyt ad a Szlovák Rádió 5-ös stúdiójában. A belépés ingyenes, az élő koncertet a Rádió rögzíti.

A kórus Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven alakult Nyitrán, 1964 novemberében. Alapító karnagyai között volt Ág TiborJanda IvánSchleicher László és – a szlovákiai magyar kórusmozgalom felélesztéséért fáradhatatlanul munkálkodó – Szíjjártó Jenő.
Szíjjártó Jenőnek (politikai okokból) az első próbák után távoznia kellett. Helyére Takács András közreműködésének köszönhetően került vendégkarnagyként Vass Lajos, aki már 1965 elején hozzáfogott a kórus művészi fejlesztéséhez.

Akkor több mint 100 tagja volt a CSMTKÉ-nak. (Ez a rövidítés néhány hónap alatt közismertté vált a szlovákiai magyarok körében, és még ma, a névváltás után is sokan így nevezik .) 2006 nyarán Józsa Mónika vette át Janda Ivántól a művészeti vezető feladatait. A vendégkarnagyi teendőket 2007 januárja óta Tóth Árpád látja el. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa az ő vezetésük alatt szerzett 2008 novemberében aranykoszorús minősítést, és nyerte el a legjobb műsor­-összeállításért járó különdíjat a prágai Adventi és Karácsonyi Kórusművek XVIII. Nemzetközi Kórusversenyén. 1961. június 16–18-án rendezték Zselízen az I. Országos Énekkari Fesztivált, amelyen akkor 1200 magyar karénekes és zenész vett részt. A fesztivál Szíjjártó Jenő és Viczay Pál állhatatos szervezőmunkájának köszönhetően jöhetett létre. Ennek emlékére rendezték meg 2011. június 18-án, szombaton 18 órai kezdettel a Szíjjártó Jenő Kórusfesztivált a Zselízi Művelődési Otthonban. Felvételünk ott készült.

További hasonló témájú videók