Ossz meg a világgal egy verset! • 100 ezer költő a változásért

100TPC 2015. szeptember 26-án a világ minden pontján, helyszínén tartanak költészeti felolvasást. A „100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye. Költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel ezen a napon – költeményeikkel a változásért.
2015. szeptember 26-án délután 3 órakor kezdőnek el a http://100tpc.org/ világeseményhez csatlakozó magyarországi rendezvények. A budapesti aktivitások fő helyszíne a várható rossz/esős/szeles idő miatt a Gödör (G3) teraszon lesz, a Király utca 8-10. szám alatt nyíló passzázs első emeletén. Az idén csatlakozott további városok: Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged valamint Bécs és Újvidék.

A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű „100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel.

Videó: Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), 2012. szeptember 29. • A 100 Thousand Poets for Change világesemény Magyarországon 100 ezer költő a változásért címmel volt látható a PIM-ben. A 11 órás költészeti akció videófelvételének 6/2. része.

SZÁZEZER KÖLTŐ A VÁLTOZÁSÉRT

A költők műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, különböző vallások, világnézetek, etnikumok békés egymás mellett élése mellett, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen, a változásért.

Milyen változásról van szó?

Arról a változásról, amit Mahatma Gandhi úgy fogalmazott: „Become the change you want to see in the world!”, vagyis „Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!”
„Arról a változásról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében” – olvasható a 100 Thousand Poets for Change filozófiája az esemény honlapján. 

A http://100tpc.org/ világesemény félévtizedes jubileumi rendezvényeit idén a József Attila Kör szervezi a külföldről csatlakozott hazai, vidéki városok, valamint Bécs és Újvidék helyi aktivistáival együttműködésben.
Idén egy „open mic” sávval bővült a program. 
A rendezvény, a szervezéstől a megvalósításig, a részvételt is beleértve, az önkéntességen alapul: mindenféle juttatás nélkül működik.

„Milyen változásról van szó? Arról a változásról, amelyet – reményeink szerint – egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében. Az elmúlt évekre minden eddiginél erőteljesebben jellemző lett, hogy alig ismerjük azokat az alkotótársainkat, akik egy másik országban gondolják és teszik ugyanazt, mint mi. Háborúk, gazdasági világválság, környezeti károk, a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya, fajgyűlölet és még hosszan sorolhatnánk a negatív kulturális, politikai és gazdasági változásokat a világban. Szükségünk van tehát arra, hogy átérezzük a globális szolidaritást. Olyan művészeket hívunk meg erre az eseményre, akik pár percben bemutatják művészetüket minden ellenszolgáltatás nélkül, a köz érdekében. Fontos, hogy tudjuk, mit akarunk, milyen változásért emeljük fel szavunk, hogy megmutassuk, a művészet képes változást létrehozni az egyénben, a közösségben és a társadalom különböző rétegeiben egyaránt.

A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket. 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban megismétlődött a »csoda«, több mint 100 fellépővel, 11 óra felolvasással és zenével. 2013-ban a Gödör Klub, 2014-ben pedig a Szabadság tér volt a házigazdája az eseménynek, hasonló sikereket könyvelve el.

2014-hez hasonlóan ebben az évben is délután négytől este tízig tart majd a felolvasás. A költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fellépéseit az interneten is lehet majd követni – reményeink szerint idén is élő kapcsolatban leszünk a világ más költészeti eseményeivel. Ez évben a magyarországi eseményt Budapesten kívül más nagyvárosokban is szeretnénk megtartani. A monstre vállalkozás nonprofit. Csak az jön el, akinek fontos ez a világméretű költészeti összefogás, amire a minden elképzelést felülmúló 2011-es és 2012-es és 2013-as, 2014-es eseményen kívül nem volt még példa a költészet égisze alatt.”

Dokumentáció: https://www.youtube.com/user/100ezerkolto
A 100 ezer költő a változásért idén is igazi költészetünnepnek ígérkezik, amelyet az interneten az egész világ nyomon követhet.

Ossz meg a világgal egy verset!

További információk:
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/100ezerkolto?fref=ts
Youtube-csatorna: https://www.youtube.com/user/100ezerkolto
A világesemény archív oldala (a 2011-es és 2012-es eseményről itt találhatók infók): http://www.100thousandpoetsforchange.com/
A világesemény aktuális oldala: http://100tpc.org/