VASMACSKA FILMKLUB: Lourdes

 Lurdy2015. február 19-én 18 órakor a komáromi Jókai Színház Vasmacska Filmklubjában: Lourdes (filmdráma).

Színes osztrák-francia-német filmdráma, 96 perc, 2009 (12)

A film 2009-ben készült. Egy lourdes-i zarándokút történetét meséli el. A zarándokok között akadnak egészségesek, és gyógyulást remélők, akik a spirituális megtisztulás és a testi kínok megszűnésének reményében vállalják az utazást. A főszereplő, Christine gyógyíthatatlan betegsége miatt nem tud járni. Utazásán az ő szemével látjuk Lourdes-t, és megértjük az emberek társasága iránti vágyát. Életét végleg megváltoztatta a betegsége, amely elzártságba kényszeríti, és amelyből most megpróbál kiszabadulni.

„A dél-franciaországi Lourdes az egyik leglátogatottabb katolikus zarándokhely. Hívők és betegek milliói érkeznek ide évről évre, csodás gyógyulásért imádkozni, abban a reményben, hogy innen már egészségesen térhetnek haza. Az osztrák Jessica Hausner kerekesszékben élő főhősnője csupán kirándulni szeretne és néhány napra kiszakadni az egyedüllétből…”

A Lourdes azt a kérdést feszegeti, hogy az ember hogyan képes leélni az életet ilyen merev korlátok között. És mi van akkor, ha mással történik meg a vágyott csoda? Mit tennénk, ha ölünkbe hullana a szerelem és a boldogság esélye? A film minden lehetséges aspektust mérlegel: Christine, a zarándokok, az egyház és az önmagukat a kegyelem angyalainak tekintő nővérek felelősségét.

 

Rendező: Jessica Hausner
Forgatókönyvíró: Jessica Hausner
Operatőr: Martin Gschlacht
Vágó: Karina Ressler

Szereplő(k): 
Sylvie Testud (Christine)
Gilette Barbier (Hartl)
Hubert Kramar (Herr Olivetti)
Gerhard Liebmann (Pater Nigl)
Elina Löwensohn (Cécile)
Bruno Todeschini (Kuno)

Díjak és jelölések:
Európai Filmdíj (2010) – Legjobb női alakítás: Sylvie Testud
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2009) – FIPRESCI-díj: Jessica Hausner
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2009) – Arany Oroszlán jelölés: Jessica Hausner

További hasonló témájú videók