Harmónia 2014 – Benkó Ákos és Lovász Bálint

Harmónia díj levélA Harmónia Díj átadóján a legjobb énekes vagy hangszeres muzsikus díját a könnyűzene kategóriában Benkó Ákos, a legjobb fiatal énekes vagy hangszeres muzsikus díját pedig Lovász Bálint nyerte.

Benkó Ákos páratlan tehetségű muzsikus. Fő hangszere a dob és az ütősök, de igazi multiinstrumentalista, azaz kiválóan énekel, gitározik, és egy csomó egyéb hangszer megszólaltatására is képes. Benkó Ákos 1983. május 23 született, Komáromban. Marcelházán él. Háromévesen először basszusgitározni szeretett volna, szülei azonban a zongora felé terelgették, de végül dobolni kezdett, eleinte tanár nélkül. Hazai berkekben már 13 éves korában nagy feltűnést keltett, amikor a death metal stílusban utazó Cremation zenekar dobosaként korát meghazudtoló témákat ütött, sok évvel idősebb zenésztársait mind technikailag, mind zeneiségben maga mögé utasítva. Nem sokkal később már a klasszikus és mainstream rock zene és a dzsessz felé fordult, később pedig olyan műfajokba is belekóstolt, mint a világzene, az ethno jazz, a jazz rock vagy a funky. 1999-ben egy budapesti jazz-rock dobversenyen döntős lett, ezt követően kezdett el vele foglalkozni Bányai Lajos, aki a jazz felé terelte. 17 éves korától Baló István növendéke lett, miközben egy építészeti szakközépiskolában tanult. Az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékére hat év elteltével vették fel, az alapképzésen 2010-ben diplomázott. Sok, különbőző stílusú zenekar tagja volt hosszabb-rövidebb ideig, a szlovákiai magyar zenebarátok nagy része elsősorban a Kor-Zár ütőseként ismerhette meg. Tavaly a komáromi Iron Maiden emlékzenekar kötelékében szólóénekesként is bemutatkozott. Egyéb formációi közé tartozik az Ávéd János Quartet illetve Trió, a Czirják Csaba Quartet, a Juhász Gábor Trió, a Szandai Mátyás Quintet, a Szabó Dániel Quartet, a Gayer Mátyás Trió és a Jaco Pastorius Memorial Band. Számos rendhagyó és emlékezetes fellépésen, továbbá zenei versenyen van túl, 2012 februárjában pedig ő nyerte meg a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Versenyt a Budapest Jazz Clubban.

Lovász Bálint Az 1992. augusztus 7-én született Lovász Bálint a somorjai zeneiskola történetének egyik legtehetségesebb diákja. Kilencéves korától zongorázik, az aránylag késői kezdés ellenére korosztályi hazai országos versenyeinek nagy részét megnyerte vagy döntős volt. Alap- és középfokú tanulmányait a somorjai Corvin Mátyás Alapiskolában, a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban és ismét Somorján, a Madách Imre Gimnáziumban végezte.  Jelenleg a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola diákja. Középiskolás korában gyakran volt díjazott a korosztályi versenyeinek nagy részén, különösen matematikában jeleskedett. A versenyeken túl a hazai magyar komolyzenei rendezvények résztvevője, Somorja város zenei életének szerves része. A rangos nemzetközi és hazai versenyeken túl városában és a szlovákiai magyar közösség rendezvényein is előszeretettel vállal fellépéseket, magas színvonalon. Zongoraművészként számos ifjúsági verseny díjazottja, fiatal kora ellenére lassan már két tucat díjnál jár, és mesterkurzusainak száma is jelentős. Korosztályában ma a szlovákiai magyar komolyzenészek közt a legjobbak közé sorolhatjuk, és az idei Harmónia-díj a bizonyíték arra, hogy más zenei zsánerekkel összevetve is kimagasló a teljesítménye.  

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve 2011-ben alapította.

 

[mappress mapid=”177″]

További hasonló témájú videók