Bíborpiros szép rózsa – Hóvirág Népdalkör, Tornalja

Hóvirág Népdalkör, TornaljaA tornaljai Hóvirág Népdalkör produkciója a 2013. november 23-án Dunaszerdahelyen megtartott IX. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén. A versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete főszervezőként és szakmai rendezőként kilencedik alkalommal hirdette meg. https://vimeo.com/80717409

Csoport / Egyén: Hóvirág Népdalkör
Település: Tornalja
Sáv: bronz
Vezető / Felkészítő: Berhédy Mária
Csoport fenntartója: iskola
Korcsoport: 1
Kategória: népdalkör
Műsorszámok: Gömöri nápdalcsokor: (Baraccán, egy kis faluba, születtem; Megy a nap lefelé; Olyan urcsa, csepp uram vót, kumm; Édes, kedves feleségem; Feleségem olyan tiszta; Három bokor saláta)
Ezt vallják magukról:
A Hóvirág Énekkör a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola alsó tagozatának köre, melyet Berhédy Mária vezet már több mint három évtizede. Ez alatt az idő alatt nagyon sok gyerek szerette meg az éneklést. Repertoárjuk sokszínű-népdalok, műdalok, gyermekdalok szintetizátor kíséretével. A hóvirágok fennállásuk óta rengeteg fellépésen vannak túl. A most fellépő népdalkör hat résztvevője is már első osztályos korától tagja ennek az énekkörnek. A lányok a népdalénekléssel intenzívebben 2012 szeptemberétől foglalkoznak. Ekkor vettek részt a Gömöri Népdalversenyen, ahol nagy sikerrel szerepeltek szólóéneklésben. Ez adta az ötletet, hogy egy népdalkör is alakuljon. Az összeszokott lányok számtalan iskolai, városi, illetve városon kívüli fellépésre kaptak meghívást. Kiemelnénk a Magyar Kultúra Napjának ünnepi műsorát, a városi májusfa állításánál való fellépést. Ezen kívül bemutatkoztak a magyarországi Salgótarjánban, továbbá Füleken, mint vendégfellépők, Pelsőcön pedig a Bíborpiros Szép Rózsa regionális fordulóján, ahol nagy örömükre bejutottak az országos elődöntőbe. 

A VETÉLKEDŐ CÉLJA:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

További hasonló témájú videók