XV. Csengő Énekszó – a díjkiosztó és a gála (1.)

XV. Csengő Énekszó, ÉrsekújvárLezajlott a XV. Csengő Énekszó – a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja Érsekújvárban.

A Csengő Énekszó fesztivált a Csemadok keretében működő Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága hirdeti meg, és háromévenként rendezi meg Érsekújvárban. Az idei fesztivál rendkívül jó szervezettségű volt

  • Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke köszöntője:

  • Bauer Edit EP-képviselő köszöntője:

  • A II. és III. kategória kórusainak fellépései:
    • a komáromi MARIANUM Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana kórusa – karnagy Orsovich Ivette
    •  a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Csalogány gyermekkara – vezényel Mészáros Magdolna
    •  a  komáromi a Jókai Mór Alapiskola és a VMK „Nagyok kórusa” – karnagy Juhász Mónika

folytatásban:

  • A II. és III. kategória további kórusainak fellépései
  • Szalay Szilvia: Az elmúlt 45 év munkájának elismerése
  • Eredményhirdetés, díjátadás
  • A Vass Lajos Kórus hangversenye
  • Összkar

„»A görög ember, ha kilépett otthonából, kultúrát lélegzett be a piacon is. Nekünk ma védekeznünk kell a nyilvánosság,a levegő művészetpusztító bacilusai ellen. Meglehet, vannak, akik művészet nélkül is boldogok. Ignoti nulla cupido. Ne irigyeljük őket. Igyekezzünk a bennük elsorvadt nemes szervet a fiatalság tömegeiben kifejleszteni.« (Kodály Zoltán)

A Csengő Énekszó fesztivál egyben a kórusok minősítő versenye is. A bírálóbizottság – nemzetközileg elfogadott kritériumok szerint – pontozza és minősíti az énekkarok teljesítményét; sorolhatja azokat ún. sávokba: aranysáv – a zsűri dicséretével; arany-, ezüst- és bronzsáv.
A kórusok három korcsoportban – kategóriában versenyeznek: I. kategória – (az alapiskola) alsó tagozatos; II. kategória – felső tagozatos; III. kategória – középiskolás énekkarok. Az idei kétnapos fesztivál időpontja: május 30. és 31. Az első napon az I. kategória – a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola; a komáromi alapiskolák: az Eötvös Utcai, a Jókai Mór, a Marianum Egyházi Iskolaközpont – Kicsinyek Kórusai versenyeznek, s csakúgy a III. kategória kórusai – a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola Leánykara; az Ipolysági Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskar; a párkányi művészeti alapiskola Primula kórusa – is ezen a napon mérik össze felkészültségüket. A második napon a II. kategória énekkarai – a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Csalogány; a galántai Kodály Zoltán Alapiskola; a gimesi alapiskola gyermekkara; az ipolysági kórusok: a Fegyverneki Ferenc Egyházi Alapiskola Magnificat; a nűvészeti alapiskola; a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola Csengettyű; a komáromi alapiskolák: az Eötvös utcai, a Jókai Mór, a Marianum Egyházi Iskolaközpont és a zselízi alapiskola Franz Schubert gyermekkórusa – küzdenek a minél előkelőbb helyezésért.

,,Ignoti nulla cupido”, azaz: amit nem ismerünk, arra nem vágyakozunk: szól a latin mondás. A Csengő Énekszó küldetése éppen abban rejlik, hogy a nemes versengés mellett, a kiegészítő rendezvényeknek is fórumot biztosítva, az ifjúságban felkeltse a ,,nemesebb zene” (Kodály Zoltán kifejezése) a valódi kultúra iránti vágyat, igényt. A szervezők a kodályi tanítást követendő határoztak úgy, hogy május 30-án (csütörtökön) a Komáromi Városi Kamarazenekar (melynek tagjai zömmel dél- és észak-komáromi zenepedagógusok) adjon nyilvános nevelői koncertet a városi művelődési központban, 31-én (pénteken) pedig a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa hangversenyét hallgathatják meg az azon a napon versenyző kórusok.
Záruljon a verseny bármilyen eredménnyel, az az iskola, amelynek kórusa ott lesz a fesztiválon, azzal, hogy felkészült a versenyre, zenei nevelésből már így is kitűnőre vizsgázott. A gyerekek pedig azzal, hogy iskolájukban olyan zenepedagógus van, aki – Kodály Zoltánt idézve – ,,…déli harangszókor nem dobja vissza a maltert a vakolóládába. Akinek lelki szükséglete az a kis munkatöbblet, amire hivatala nem kötelezi, de ami éppen a hivatalos munka ízét, lelkét, értelmét adja meg” – aki vállalja a kórusvezetést, nagy ajándékot kaptak.
A fesztivál szervezői minden versenyző kórusnak sikeres szereplést kívánnak!” (Forrás: Stirber Lajos, Felvidék.ma)

A kórusok versenyműsorait külön sorozatban tesszük közzé.

Érdekességképpen: A Hajnalok Völgye – kortárs kórusfesztivál Csábon elnevezésű rendezvény további lépéseket is tesz a kortárs zene népszerűsítéséért.

„Ismét 2013. május 30-án és 31-én Érsekújvárott megrendezésre kerülő szlovákiai magyar gyermekkarok országos versenyén, a XV. Csengő Énekszó fesztiválon részesülhetnek énekkarok a Hajnalok Völgye – kortárs különdíjban.

Kortárs különdíj

Az elismerést fesztiválunk ajánlja fel annak a kórusnak, mely a zsűri megítélése szerint a legjobban interpretál mai, élő zeneszerzőtől származó kórusművet. 

Célunk változatlanul az, hogy a kórusok és vezetőik bátran nyúljanak kortárs művekhez is, és természetesen tovább motiváljuk a ma zeneszerzőit újabb kórusművek – ezúttal gyermekkarok – komponálására.” (Forrás: Hajnalok Völgye) 

Vajon kié lett?

További hasonló témájú videók