Álom a nyárról – Boa Vista

Álom a nyárról – Boa VistaBoa Vista a Barlavento csoport és egyben Zöld-foki Köztársaság legkeletibb tagja. Területe alapján az ország harmadik legnagyobb szigete. Észak-déli irányban kb 31 km, kelet-nyugati irányban 29 km. Afrika partjaitól 455 km -re fekszik.

Legközelebbi szomszédja a Sal sziget mintegy 50 km-re északra. A nagyrészt sivatag borította meglehetősen lapos sziget felszínét csak néhány vulkáni kúp tagolja. Legmagasabb pontja Monte Estancia, magassága 387 m. Jelentősebb hegyei még a Monte Negro (Fekete hegy) és a Santo António (Szent Antal).

Partjait fehér homokos strandok övezik. Éghajlatában csak enyhe szezonális ingadozások tapasztalhatók, a hőmérséklet 20 és 32 °C közötti. A csapadék rendkívül kevés, és többnyire erős északkeleti szél fúj.

A szigetet 1460 körül fedezték fel portugál hajósok. Nevének jelentése gyönyörű kilátás.

Kolombusz 1498-ban harmadik Amerikába vezető útján járt a szigeten. 1620-ban angol telepesek kezdték meg a sziget déli részén található természetes sólepárlók kiaknázását. A viszonylagos jólét azonban nem tartott sokáig, mivel rendszeres kalóztámadások sújtották a kolóniát. A 19. század közepén az állandósult aszályok és az 1845-ös sárgaláz-járvány következtében a lakosság nagy része emigrált, a sziget elnéptelenedett.

A gazdaság eredetileg a mezőgazdaságon (külterjes állattenyésztés, halászat), majd a sókitermelésen alapult, mára ezek helyébe egyre inkább az idegenforgalom lép. Fővárosában, Sal Rei-ben kikötő üzemel és repülőtér működik. A sziget lakossága 5600 fő, ez a legkisebb népesség az egész országban, és a népsűrűség is ítt a legalacsonyabb.

További hasonló témájú videók