Repüljünk át a világegyetemen

Repüljünk át a világegyetemenEzt az animált videót, amin számítógépes szimuláció mutatja be az univerzum összetételét, Miguel Aragon (Johns Hopkins Egyetem), Mark Subbarao (Adler Planetárium) és Szalay Alex (Johns Hopkins Egyetem) készítették. A kamera először a közeli űrt mutatja, majd a Földtől körülbelül 2 milliárd fényév távolságra körbejárja az ismert univerzumot.  A filmen az animációban közel 400.000 galaxis látható, a képeken az egyes galaxisok helyes pozícióban és formában láthatóak (bizonyos esetekben közeli rokon  formát használtak az alkotók).

Az adatokat a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) Data Release 7 programból kapták.  Láthatók hatalmas klaszterek, hosszú szálakba rendeződő csillagvárosok és kisebb csoportosulások is. A videón a legtávolabbi objektumok vöröseltolódása 0.1, ami nagyjából Földtől való 1.3 milliárd fényév távolságnak felel meg. A megfigyelések szerint több mint félmillió galaxis vöröseltolódása  éri el a 0,8-as értéket – ami körülbelül 7 milliárd fényév távolságnak felel meg –, és több mint százezer kvazár vöröseltolódása 3.0 és több.

A csillagközi tér szemlélésekor tudatosítani kell, hogy sosem a csillagok és galaxisok mostani helyzetét látjuk, hanem a távoli múltba tekintünk vissza. Ha valami csoda folytán meg tudnánk valósítani egy csillagközi utazást, először meg kéne határoznunk, hová is szeretnénk menni, mert a cél nem ott van, ahol látszik…