Simon Zsolt mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatója

Simon Zsolt miniszterSimon Zsolt mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján bemutatta a HÍD választási programjának mezőgazdaságot érintő pontjait. A miniszter szerint a legnagyobb hangsúlyt az intenzív termelésre és új munkahelyek kialakítására kell fektetni.  Az új munkahelyek létesítése kapcsán két új javaslatot mutatott be. Az első az ún. pontozásos rendszer bevezetése, amely új munkahelyek létrehozására motiválná a mezőgazdászokat. A miniszter becslései alapján így akár 600-1200 új munkahely is létrejöhetne.


A második javaslat a munkahelyteremtésre a több mint hat hónapja munkanélküli személyek kedvezményesítése lenne. Ebben az esetben a mezőgazdasági nemzeti program szolgálna segítségül az új munkahelyek kialakításához: a nyugdíjba vonuló alkalmazottak után felszabadult munkahelyekre új munkavállalókat vennének fel. A miniszter szerint azonban az adott pozícióra minimum 12 hónapra kell alkalmazni egy személyt, az idénymunkák esetében pedig minimum 2 személyt legkevesebb 6 hónapra.

Mindezeket a változásokat összhangba kell hozni a szociális rendszerrel is, mégpedig úgy, hogy a szociális juttatásokat ne családonként, hanem egyénenként ítéljék oda.

További hasonló témájú videók