Preßburger Werbung – nemzetközi verbunkos verseny

Preßburger Werbung – nemzetközi verbunkos versenyPreßburger Werbung –  a nemzetközi verbunkos verseny gálája, díjátadója és értékelése.

Ifjú Szivek Táncszínház, Pozsony, Mostová 8; 2011. november 18–19.

1. helyezett: Farkas Tamás és Sánta Gergő
2. helyezett: Kecskés Gergő
3. helyezett: Kovács József és Michal Chovanec

Közreműködnek a díjazott szólisták.

Az értékelés összefoglalója:

A versenyt az Ifjú Szivek Táncszínház hirdette meg, szervezője a Hagyomány Alap. A 16. életévüket betöltött versenyzők szabadon választott, 2-3 perc terjedelmű verbunkkal nevezhettek Szlovákia, Csehország és Magyarország területéről. A verseny célja az egységes kulturális értéket képviselő (magyar, szlovák, morva) verbunkos tánc és zene megőrzése és bemutatása, a verbunk sokszínűségének konfrontálása.

A VERBUNK EREDETÉRŐL:

A bécsi udvarral folytatott hosszas tárgyalás eredményeként a pozsonyi országgyűlés 1715: VIII. cikkelye emelte törvényerőre az állandó közös hadsereg felállítását. A rendek e törvény elfogadásával szentesítették az idegen haderő jelenlétét, s hozzájárultak ahhoz, hogy megnövekedjék a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek száma. A Verbung Kommandók működése, de különösen a szabad toborzás, óriási szerepet játszott a verbunk fogalmának népszerűsítésében, a verbuválás emlékeit idéző hagyomány kialakulásában, valamint egy új egységes táncstílus elterjedésében Közép-Európában.

 

További hasonló témájú videók