Bánffy Napok Lendván – a magyar irodalom 50 éve Szlovéniában

Bánffy Napok Lendván „Már önmagában az csoda, hogy a muravidéki magyar irodalom megszületett, hiszen olyan kis közösség, mint amilyen a szlovéniai magyarság, sehol másutt nem volt képes ilyen minőségű produktumot letenni az asztalra.”

Többek között ez hangzott el azon a kétnapos rendezvényen, amelyet 2011. november 16–17-én tartottak Lendván. A Bánffy Napok programjának fő témája ezúttal a kisebbségi magyar irodalom volt, amely jubilál Szlovéniában, hiszen ötven évvel ezelőtt, 1961-ben jelent meg Vlaj Lajos (1904–1966) Versek című kötete, mely az első szlovéniai magyar nyelvű könyvnek számít.

A fél évszázadra emlékezve tartották meg a Bánffy Napokat Lendván, a szlovéniai magyarság kulturális központjában.

A Bánffy Napok keretében megtartott konferencián Kontra Ferenc (videónkban) író, kritikus, a vajdasági Kilátó szerkesztője többek között arról szólt, hogy a muravidéki magyar irodalom teljes mértékben egyenértékű a Kárpát-medence más magyarlakta területének lírájával és prózájával. Mindez köszönhető annak is, hogy a hatvanas években ebben a térségben a magyar nyelv sarokba szorult, s az irodalom jelentette az egyedüli kitörési lehetőséget. Ezt ismerték fel a Tavaszvárás nemzedékének tagjai, azaz Szúnyogh Sándor, Szomi Pál és Varga József, akik megteremtették a mai muravidéki irodalom alapjait.

– A muravidéki irodalom sokszínűsége már a korai időszakban megmutatkozott – értékelte a folyamatokat dr. Bence Lajos irodalomtörténész, aki maga is előadója volt a konferenciának. – Született egy nagyon szikár, hagyományokon alapuló népies líra, de a Vajdasághoz hasonlóan megjelent az avantgárd is. A muravidéki magyar irodalomra jellemző még a szignalista költészet, amit minimalista lírának is szoktak nevezni. Ennek oka egyrészt, hogy a nyelvhasználat is minimumon volt, de a Pilinszky verseire jellemző törekvés, hogy csakis a lényeget mutassuk meg, ugyancsak áthatotta az itt született markáns élmény- és vallomáslírát.
A szerdai konferenciát Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyitotta meg.

Ezt követően Zalai és muravidéki irodalmi kapcsolatok, együttműködési pontok címmel Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője, a Pannon Írók Társaságának elnöke szólalt fel.
A szlovéniai magyar irodalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről Bence Lajos, a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság elnöke, a Muratáj szerkesztője, író, költő beszélt.
A szerdai konferenciát hozzászólások és az „Igét őrizve” – válogatás a muravidéki magyar irodalom kincsestárából című irodalmi műsor zárta.
A Bánffy Napok keretében november 18-án, csütörtökön rendhagyó irodalmi órákat tartottak a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban és a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában. Ezen a Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról, Horvátországból és érkezett vendégek is részt vettek, köztük munkatársunk, Balázs F. Attila kiadó, költő is.
Végül megkoszorúzták az 1998-ban elhunyt Szúnyogh Sándor szlovéniai magyar újságíró, költő, televíziós szerkesztő sírját.
(Forrás: zalaihirlap.hu; Gyuricza Ferenc és Könyvhét)

További hasonló témájú videók