A szombathelyi Erkel Kórus vendégszereplése Galántán

A szombathelyi Erkel Kórus vendégszereplése GalántánA Galántai Kodály Zoltán Daloskör 55. évfordulós ünnepi hangversenyén fellépett a szombathelyi Erkel Kórus Horváth Imre karnagy vezetésével. Az ő műsorukat láthatják.

Szombathelyi Erkel Kórus 1959-ben a Zeneiskola fennállásának 50 éves jubileumi ünnepére alakult női karként Schmidt Mihály vezetésével. Még ebben az évben vegyeskarrá bővült. Zenebarátok Kórusa néven szerepelt 1960-ig, amikor a jubileumi Erkel év alkalmából vette fel a nagy magyar zeneszerző nevét. A következő évben már a rádióban szerepeltek, és közreműködtek az ISIS szentély megnyitása alkalmából a Varázsfuvola előadásán.
Első minősítésén arany oklevelet kapott a kórus, műsorán többek között Haydn „Évszakok” c. oratóriumából a Tavasz kórus is szerepelt.
1968-ban Tibold Iván, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója vette át az együttest, amely opera- és oratórium kórusként működött 1970-től Deáky István vezetésével. 1972-től Horváth Rezső lett a kórus karnagya, aki 17 éven át megszakítás nélkül vezette az együttest. Vezetése alatt 1974-ben „Hangversenykórus”, majd „Fesztiválkórus” kategóriában szerezte meg a legmagasabb minősítést, majd a „Kiváló együttes” címet.
Szinte minden évben szerepeltek a rádióban. Szerepléseikkel többször elnyerték a „Kiváló teljesítményért” rádiós plakettet, és szerepeltek a „Kóruspódium” nyilvános studióhangversenyén. Koncerteket adtak a fővárosban, a nagyobb vidéki városokban, így Sopronban is. Külföldön Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban, Jugoszláviában, Szlovákiában, kelet- és nyugat Németországban szerepeltek.
1986-ban Spanyolországban, a cantonigrosi Nemzetközi Kórusversenyen vegyeskari kategóriában 2. helyezést értek el, de díjat nyertek női kari és folklór kategóriában is.
A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral közreműködtek Händel és Takács Jenő oratóriumainak előadásában. Händel: Sándor ünnep c. oratóriumát hét alkalommal adták elő nagy sikerrel, kétszer a németországi Kasselben. Rendszeres szereplői voltak az évről évre felújított Varázsfuvola előadásoknak. 1989-ben Horváth Rezső megvált a kórustól, majd kollégái és tanítványai vették át a vezetést. Pajor Éva, majd Paukovits László vezetése alatt ismét Spanyolországban szerepeltek, Héra Andreával a határon túli magyarságnak énekeltek, majd Palotay Ajnácska irányításával Németországban, Olaszországban arattak nagy sikert.
Az utódok távozása után a 70. életévét betöltött karnagy 2005 őszétől immár harmadszor tért vissza a kórus élére. A létszám ugyan a kórus fénykorához képest megfogyatkozott, de a megmaradt lelkes mag, a visszatérő, újonnan belépő tagok törekvése, hogy megőrizzék a szép hagyományokat, és visszaszerezzék a kórus régi rangját.
2007 tavaszán ismét jártak Lengyelországban egy nemzetközi fesztiválon, ősszel Fertőd után Vasváron, majd Zalaegerszegen az I. Nyugat-Dunántúli Kórusfesztiválon vendégszerepeltek, felléptek a szombathelyi Szent Márton ünnepségen. December 16-án közreműködtek a Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulója alkalmából Szombathelyen rendezett hangversenyen.
Próbatermük a Bercsényi Miklós Általános Iskolában található, így már hagyomány, hogy karácsonyi műsoruk ünnepélyességéhez a kórus is hozzájárul. Tradicionálisnak mondható karácsonyi koncertjüket a kámoni Plébániatemplomban tartották december 23-án, a Savarello régizene együttes közreműködésével, mely minden résztvevőnek ráhangolódást jelentett az ünnepekre.” (Forrás: http://www.erkelkorus.hu)

További hasonló témájú videók