Melbourne Zoo

Melbourne Zoo, Melbourne, Victoria, AustraliaMelbourne Királyi Állatkertje, vagy ismertebb nevén a Melbourne-i Zoo több mint 350 állatfajnak ad otthont Ausztrália és a világ összes tájáról. Az állatkert mindössze 4 km távolságra van a belvárostól. Ez Ausztrália legrégebbi állatkertje, melyet a londoni állatkertről mintáztak. 1862-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt a Királyi Parkban 55 hektáros területen, melyet a város adományozott az állatkert céljaira.

Előtte az állatokat a Botanikus kertben tartották; eredetileg az állatkert mindössze az Ausztráliába szállított háziállatok akklimatizálását és a hosszadalmas utazásuk utáni felépülését szolgálta. Az 1870-es évektől kezdődően Albert Alexander Cochrane Le Souef beleegyezésével kezdték el az egzotikusabb állatok beszerzését és kiállítását a közönség számára, valamint a kertek és piknikzónák kialakítását a park területén.

A jelenlegi állatállomány jelentős szerepet kapott a kutatásokban és a faj-megőrzési és szaporítási programokban, valamint a nemzetközi oktatásban, elsősorban a veszélyeztetett fajokat illetően. Az állatok kifutói virágoskertekkel és piknikezésre alkalmas területekkel vannak körülvéve. Bioklimatikus szempont szerint helyezték el a tágas kifutókat, így az afrikai esőerdő részlegben például gorillák, majmok, törpe víziló, valamint papagájok vannak, az ázsiai esőerdőben tigrisek és hódok, míg az ausztrál őserdei részben koalák, kenguruk, emuk, echidnák és wombatok, hogy csak néhány állatfajt említsünk meg. A látogatók kedvence a lepkék háza, valamint a madárház és az elefántok ösvénye is.

dipl. ing. FAZAKAS JÓZSEF felvételei

További hasonló témájú videók