100 éves lenne Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald Copenhagen April 1970100 éve született Ella Jane Fitzgerald Grammy-díjas amerikai dzsesszénekesnő, akit sokan a jazzéneklés nagyasszonyának (First Lady of Song, Lady Ella, First Lady of Jazz) tartanak.

A szeretet melegsége a legfontosabb dolog ebben az életben – vallotta.

Ella Jane Fitzgerald tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai dzsesszénekesnő 1917. április 25-én született Newport News-ban, Virginia államban. Szülei nem sokkal Ella születése után elváltak, a lány édesanyjával a New York állambeli Yonksba költözött. Az asszony 1932-ben elhunyt szívrohamban, ezután Ella egyre gyakrabban hiányzott az iskolából, majd elmenekült otthonról.

1934-ben tűnt fel egy harlemi amatőr tehetségkutató versenyen, ahol eredetileg táncosként tervezett indulni, de meggyőzték, hogy inkább énekesként lépjen fel. Ennek nyomán azonnal Chick Webb zenekarához került, és elindult egyedülálló karrierje. 1935-ben készült első lemezfelvétele, a Love and Kisses. 1938-ban jelent meg legnagyobb slágere, az A-tisket, A-tasket. 1939-ben Chich Webb halála után átvette a zenekar vezetését, azonban a fiatal énekesnő nem tudta a zenekar vezetésével járó feladatokat ellátni, ezért a zenekar 1941-ben feloszlott. 

Ezután különböző zenekarokkal (Ink Spots, Delty Rhythm Boys, Mills Brothers) és énekpartnerekkel lépett fel (Louis Armstrong, Louis Jordan), világ körüli turnékon, fesztiválokon vett részt. Bár ezek a felvételek is sikeresek voltak, az énekesnő újabb nagy sikerei csak a II. világháború után következtek.

https://youtu.be/cX_4RBfaOkU

1945 után Louis Armstronggal kidolgozták a scat éneklési stílust, amely értelem nélküli, improvizált szófoszlányok, hangok „érzelmi zörejek” segítségével fejez ki hangulatokat.

„Ha énekelek, az érzelmek minden gátlás nélkül törnek elő belőlem, úgy, ahogy abban a pillanatban azzal kapcsolatban érzek, amiről éppen énekelek. Néha a szöveg, néha a zene hoz lázba, és ezt az állapotot igyekszem kifejezni. Nekem ez a scat. Mivel az érzelmeket gyakran már nem tudom szavakba önteni, azok úgy törnek elő belőlem, mint a beszélni nem tudó kisbabákból a sírás” – nyilatkozta egy interjúban az énekesnő.

https://youtu.be/lnXLVTi_m_M

Hatalmas sikert aratott az úgynevezett songbook lemezeivel, melyeken olyan szerzők dalait dolgozta fel, mint például George Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington, Irving Berlin, Jerome Kern, Harold Arlen, vagy Johnny Mercer.

Magyarországon is járt, 1970. május 20-án. A budapesti Erkel színházban lépett fel, a koncertről készült hangfelvétel 1990-ben lemezen is megjelent „Ella in Budapest, Hungary” címmel.

A 70-es évektől romló egészségi állapota miatt egyre kevesebbet tudott koncertezni, többször megoperálták. Az énekesnő 1996. június 15-én vesztette életét.

Szöveg forrása: Kulturpart.hu • Videók: YouTube

További hasonló témájú videók