Aki megváltoztatta a világot

Thomas Alva Edison

170 éve született Thomas Alva Edison amerikai elektrotechnikus, üzletember, feltaláló; születésnapja Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének 1983-as deklarációja óta a Nemzeti Feltalálók Napja az USA-ban.

A Menlo Park varázslója számos találmány kiötlője volt. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.

A nevéhez fűződik a Motion Picture Patents Company cég létrehozása is, mely a kor 9 legnagyobb filmstúdiójának tömörüléséből született meg (közismert nevén az Edison Trust). Hangosfilmmel is kísérletezett. Azért lett a filmgyártás későbbi központja Hollywood, mert Edison cégének monopolhelyzete miatt az alakuló filmstúdióknak nyugatra kellett költözniük, saját birodalmuk létrehozására.

https://youtu.be/KvSR4h1hKRw

1940-ben a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió két filmet is készített az életéről: A Young Tom Edisonban Mickey Rooney, az Edison the Manben Spencer Tracy alakította a feltalálót.

https://youtu.be/W2_aDiB-8Lo

További hasonló témájú videók