Elhunyt Toots Thielemans belga jazz-zenész

Toots ThielemansElhunyt a 94 éves belga jazz-zenész, Toots Thielemans, akit a világ egyik legjobb szájharmonikásaként tartottak számon. Pályafutását gitárosként kezdte. 1949-ben jam sessionben vett részt Párizsbanolyan kiváló zenészekkel, mint Sidney Bechet, Charlie Parker, Miles Davis, Max Roach. A jellegzetes szarukeretes szemüveget viselő művész tette szalonképessé a szájharmonikát a dzsesszzenében. Sokáig Amerikában élt, ahol olyan nagy sztárokkal lépett fel, mint Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Bill Evans és Quincy Jones. 

Szájharmonikájának hangja feltűnt olyan hollywoodi klasszikusokban, mint az Éjféli cowboy vagy A Paradicsom… (Jean de Florette) című 1986-os francia-svájci olasz filmdráma. 

Legnagyobb sikere a Bluesette című mű, amelyet 1962-ben szerzett, de az évek során újból és újból átírt. 

A brüsszeli születésű Thielemanst II. Albert király 2001-ben nemesi rangra emelte, a zenész a bárói cím viselésére volt jogosult.

A zenész két évvel ezelőtt jelentette be visszavonulását, miután egészségi problémák miatt három hónapon belül két koncertjét is lemondani kényszerült. A „harmonika királyát” lakóhelyén, a vallóniai La Hulpe településen fogják eltemetni.

https://youtu.be/f9OWQRZcg54

https://youtu.be/yLUoeWtwwKg