A lovakat tényleg lelövik…

Brumbly lóA Brumby-ló Ausztrália lakatlan területein élő kis termetű, szívós lófajta, amely elvadult házi lovaktól származik. Szinte az összes, a híres Snowy-hegységben élő vadlótól meg akarnak szabadulni. Új-Dél-Wales kormánya a lófajta állományának 90%-át szeretné leselejtezni. A tudósok ugyanis azt állítják, hogy a lovak károsítják az érzékeny ökoszisztémát, és kárt okoznak a vadon élő állatok életterében is.

A brumby-ló mindazonáltal része az ausztrál folklórnak, számos televíziós műsorban és romantikus költeményben szerepelt már. A vadlovak a 2000-es Sydney-i olimpia megnyitóján is fontos szerepet töltöttek be. Sajnos azonban a hegyvidéki területeken elvadult kártevőknek tartják őket, amelyek veszélyeztetik az őshonos fajokat. A kormány tervei szerint 6 ezerről 600-ra csökkentik az állományt.

Vannak, akik erősen bírálják a tervet, mivel szerintük az amúgy is kihalófélben lévő faj az ausztráliai vadvilág része. Válaszul a média kérdéseire az állam környezetvédelmi minisztere, Mark Speakman azt mondta: az ügy igen komplex.

„Vannak különböző vélemények a közösségekben, melyek megosztják az embereket, de egyértelmű, hogy mindenki nagyra értékeli az egyedi környezetet a Kosciuszko Nemzeti Parkban. Egyes csoportok szerint viszont borzasztó, hogy ritkítani akarjuk a fajt a területen.”

Jan Carter, a „mentsük meg a brumbykat” csoport elnöke azzal érvel, hogy a vadlovak fontos részei az ausztrál történelemnek: „Ők a mi kultúránk részei, ikonok, és megérdemlik, hogy megvédjük őket, humánusan bánjunk velük” – mondja. A csoport szerint inkább a nekik jutó területet kéne szabályozni, nem pedig szinte kiirtani a lovakat.

A Brumby-ló alakja és színe a különböző ősök miatt rendkívül változatos, ezért nem ismerik el önálló fajtának. 120 centimétert ritkán meghaladó marmagasságával a Brumby-ló sok más elvadult háziállathoz hasonlóan lényegesen kisebb, mint azok a lovak, amelyektől származik. A vadlovak pszichikailag és fizikailag is alkalmazkodtak a szabadsághoz, féktelenné váltak, testmagasságuk csökkent, vállaik egyenesebbek lettek, elvesztették kifinomult mozgásukat, de visszanyerték eredeti gyorsaságukat, hogy veszély esetén el tudjanak menekülni. A Brumby-ló többnyire pej vagy sárga, néha sötétsárga, fakó vagy szürke. Farka és sörénye általában hosszú és sűrű. 

https://youtu.be/pj6yOJP-Ux4

A ló eredetileg nem volt honos Ausztráliában; az első európai telepesek, valamint aranyásók telepítették be a XIX. században. Sok ló megszökött, vagy a tulajdonos szabadon engedte őket, amikor lakóhelyet változtatott.

A XX. század elején, amikor a földművelést egyre inkább gépesítetten művelték, ismét sok farmer engedte szabadon az igáslovát. Queenslandben, északon, Nyugat- és Dél-Ausztráliában nem sokkal később megjelentek a bozótlovak.

A lovak lyukakat vájtak a földbe vizet keresve, letarolták a zöld területeket, és ledöntötték a kerítéseket. Irhájuk és szőrük hamarosan keresetté vált, így a lovakat összeterelték és lelőtték.

A farmerek még ma is brumby-lovak százait fogják be, mert olyan élősködők találhatók bennük, amelyek átkerülnek a juhokra és a szarvasmarhákra is. Néhány lovat idomítanak és nyereg alá szoktatnak, a legtöbbet azonban levágják, és állateledellé dolgozzák fel, vagy húsukat olyan országokba exportálják, ahol kedvelt étel.

A brumby-ló kerüli a legbarátságtalanabb sivatagos vidékeket, inkább a félsivatagos területeket népesíti be, ahol talál némi növényzetet és ivóvizet. A lovak néhol tekintélyes csapatokat alkotnak, amely akár 70 állatból is állhat, többnyire azonban egy tucatnyi ló verődik csoportba. A ménes 50-150 négyzetkilométeres területen él, amelynek nagysága attól függ, hogy mennyi az ivóvíz és a legelő. A brumby-ló körülbelül 20 évig él.

Manapság, vadászatuk miatt már szinte kipusztult.

A lóról Az ezüst Brumby (The Silver Brumby) címmel film is készült. A Brumby jelentése: vad vagy elbitangolt betöretlen ló. Az ausztrál hegyekben élő gyönyörű, ravasz vadállatot ezért az ott élő emberek Ezüst Brumbynak nevezik, csodálatukat fejezve ki a bátor és szilaj ló iránt. 

Rendezte: John Tatoulis
1993,
 ausztrál családi film

Szereplők:

  • Russell Crowe (a Férfi)
  • Caroline Goodall (Elyne Mitchell)
  • Amiel Daemion (Indi Mitchell)
  • Johnny Raaen (Jock)
  • Buddy Tyson (Darcy)

https://youtu.be/dNB1ghlkPJs

További hasonló témájú videók