Az Arany Málna Díjakat is kiosztották – tarolt A szürke…

36. Arany MálnaA 36. Arany Málna-gálán (Razzies) – az Oscar-díj paródiájaként – az amerikai filmipar 2015. évi legrosszabb filmjeit, illetve azok alkotóit díjazzák kilenc kategóriában úgy, hogy ez évben sem osztottak  díjat a legrosszabb szereplőgárda kategóriában, hanem teljesítményüket a legrosszabb filmes páros kategóriában értékelték. Tizedik kategóriaként ez évben is meghirdették a tavalyi 35. évforduló alkalmából létrehozott kategóriát, az „Arany Málnát jóvátevő díjat” (Razzie Redeemer Award) olyan művészek (színészek, rendezők, forgatókönyvírók) számára, akik karrierjük egy korábbi szakaszában több Arany Málna jelölést, illetve díjat kaptak, ám pályájuk látványos fejlődésen ment át. A kategória győztesét a nagyközönség választja ki a Rotten Tomatoes szervezésében.

A díjra történt jelöléseket 2016. január 13-án hozták nyilvánosságra. A 2015-ös Egyesült Államok-béli filmtermésből a legtöbb jelölést (hat-hat) a A pláza ásza Vegasban, A szürke ötven árnyalata, a Jupiter felemelkedése és a Pixel kapta, azokat öt jelöléssel a Fantasztikus Négyes követi.

https://youtu.be/OKFSZUfTknE

A „győztesek” kihirdetésére a 88. Oscar-gála előtti napon, 2016. február 27-én került sor a hollywoodi Montalban Színházban.

https://youtu.be/0gTxFDLjRcI

Az értékelésben – egy kategória kivételével – az USA 47 államában és 21 külföldi országban több mint 900 filmrajongó, kritikus, újságíró és filmes szakember G.R.A.F.-tag vett részt.

A legtöbb díjat (öt kategóriáét) A szürke ötven árnyalata című film kapta, többek közt a legrosszabb film kategóriában is, ahol a Fantasztikus Négyes című filmmel osztozott. Ez utóbbi még további két díjat kapott. Egy-egy díjban részesült még a Jupiter felemelkedése, Eddie Redmayne színészi teljesítménye miatt, valamint az Alvin és a mókusok – A mókás menet és a Bérhaverok, Kaley Cuoco színészi teljesítménye miatt.

https://youtu.be/8sLw8OAfxps

Az Arany Málnát jóvátevő díjat Sylvester Stallone kapta, akinek elismerték a „minden idők Razzie-bajnoka” címtől kezdődő, és a Creed: Apollo fia című filmben nyújtott Oscar-jelölt alakításáig fejlődő teljesítményét.

https://youtu.be/qvAEX73ERv0