A Kisvakond atyja, Zdeněk Miler

Zdeněk Miler95 éve született Kladnóban Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor, legjobban a Kisvakond kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzőjeként vált ismertté. 

Részben Csehszlovákia náci megszállása miatt választotta az animátori pályát. Részt vett a Jan Opletal halála miatti tiltakozásokban, ami egyetemek és főiskolák bezárásához vezetett. A koncentrációs tábort csak úgy kerülhette el hogy rajzfilmesként kezdett dolgozni.

Már gyermekként is szívesen festett, és a hobbiját a prágai nemzeti grafikusképzőben fejlesztette tovább 1936-tól kezdve. Később a Képzőművészeti Főiskolán (uměleckoprůmyslová škola Praha) tanult. 1942-ben kezdett dolgozni a zlíni Baťa filmstúdióban, ahol megismerkedett az animációs filmek készítéséhez elengedhetetlen szakmai fogásokkal. A második világháború után a Bratři v triku rajzfilmstúdiónál kezdett dolgozni segédrajzolóként, majd szerzőként és rendezőként. Később a cég vezetője lett.

Miler nagyjából 70 filmet készített, ezek közül 50-ben a főszereplő a leghíresebb alkotása: egy kicsi vakond. Az ötlet 1956-ból származott, amikor felkérést kaptak egy gyerekeknek szóló oktatófilm elkészítésére. A felkínált forgatókönyvvel nem volt elégedett, és az erős Walt Disney filmes befolyás alapján elkezdett egy állatfigurát keresni a történet főhősének. Később azt mesélte, hogy a vakond figurája egy vakondtúrásra lépésnek volt köszönhető egy sétája során. Az első film, melyben a Kisvakond szerepelt „A Kisvakond nadrágja” („Jak krtek ke kalhotkám přišel”) címet kapta, és a Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert.

Kezdetben a Kisvakond beszélt, azonban Miler azt szerette volna, ha a filmjeit a gyerekek minden országban meg tudják érteni, és lányával, aki a hangokat kölcsönözte, kialakított egy érzelmeket és érzékelést sugalló, nem szövegszerű hangokból álló módszert. A lánya egyben az első közönsége is volt: ő volt, aki először láthatta a filmeket, és Miler így tudta felmérni, hogy a mesék üzenetei milyen hatást váltanak ki a gyerekekben.

https://vimeo.com/15593194

A kis vakond már a kezdetektől hatalmas sikert ért el Csehszlovákiában, Kelet-Európában és Németországban, napjainkra több mint 80 országban ismertté vált. Miler végakarata, hogy a történetnek ne legyen folytatása.