Golden Globe 2016

Golden GlobeJanuár 10-én adják át a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók (HFPA) szövetségének elismerését, az 1943 óta létező Golden Globe-ot, amelyre sokan a legpontosabb Oscar-indikátorként tekintenek.

A legjobb filmdráma kategória jelöltjei:

Todd Haynes Carol című filmjét igen jól fogadták a külföldi újságírók. Az 50-es évek manhattani kulisszái között játszódó, Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével forgatott leszbikus történet 5 jelölést gyűjtött be. Rooney Mara alakítását a Cannes-i Fesztivál zsűrije a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazta.

Mad Max – A harag útja • színes, ausztrál akciófilm, 2015 • rendező: George Miller
A világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott. Ketten vannak, és örök menekülés az életük. Az egyikük Max: hallgatag, harcos férfi, aki felesége és gyermeke halála után már csak a megbékélést keresi a vad káoszban. A másik Furiosa, a katonanő, aki úgy hiszi, túlélésének záloga az, ha eljut a sivatagon túlra, arra a tájra, ahol a gyerekkorát töltötte. 

https://youtu.be/L_tW459UYdM

A Birdman Oscar-díjas rendezője, Alejandro González Iñárritu legújabb alkotása, A visszatérő  (The Revenant) 4 jelölést kapott. A legjobb drámai színész kategória favoritja, Leonardo di Caprio egy prémvadász, akit megsebesít egy medve, és mivel társai magára hagyják, egyedül kell megküzdenie az ellenséges természettel, a kegyetlen hideggel és az indiánokkal.

https://youtu.be/lMQP5_jT0Lc

A Spotlight igaz történeten alapul. A Boston Globe pedofil papok utáni nyomozását meséli el; a leleplező írásért a bátor és kitartó újságírók 2003-ban Pulitzer-díjat kaptak. Tom McCarthy filmje 3 jelölést kapott.

A szoba 3 jelölése nagy meglepetés, hiszen Lenny Abrahamson filmjében nincsenek igazi sztárok. Egy nő, Ma és 5 éves fia, Jack történetét meséli el, akiket egy vén perverz 7 éven át tartott fogva egy kerti lakban.

https://youtu.be/8O-Zv3gx5gc

A szoba Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének adaptációja, amelynek regényhű adaptációjára garanciát jelent, hogy az írónő maga írta filmre regényét. A szoba világpremierje a rangos 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a közönségdíjat. Ez az elismerés az Oscar-díj fokmérője, az elmúlt években a 12 év rabszolgaság, A király beszéde, a Gettómilliomos és az Amerikai szépség is úgy nyert legjobb film Oscar-díjat, hogy előtte Torontóban diadalmaskodott. A film rendezője, Lenny Abrahamson korábban a Frank című filmmel érdemelt ki elismeréseket. A szoba az öt legfontosabb Oscar-kategória közül négyben lehet érdekelt: Brie Larson a legjobb színésznő Oscar-versenyében jelenleg abszolút favorit, csakúgy mint a forgatókönyv-adaptációk között Emma Donoghue. A szoba a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is közönségdíjat nyert, és a Brit Függetlenfilm díjátadón a legjobb nemzetközi függetlenfilm díj kategóriában érdekelt, Brie Larsont pedig jelölték a Gotham-díjra a legjobb színésznő kategóriában. A díjszezon még csak most kezdődik, és sokak szerint Jacob Tremblay nevét is sokat fogjuk még hallani, akinek alakítását az elmúlt évek legjobb gyerekteljesítményeként emlegetik a kritikusok és a szakma.

További hasonló témájú videók