Brutális terrortámadás Párizsban

Terrortámadás Párizsban. Forrás: francia sajtóPÁRIZS. Merényletsorozatot hajtottak végre péntek este iszlamista terroristák a francia fővárosban. Kijárási tilalmat rendeltek el és 1500 katonát mozgósítottak Franciaország-szerte. A támadók automata fegyverekkel nyitottak tüzet a francia főváros tizedik, illetve a tizenegyedik kerületében. A Stade de France stadion mellett, ahol a francia és a német válogatott játszott, három robbanószerkezetet hoztak működésbe.

Maszkos támadók géppuskasorozattal kaszabolták az embereket és túszokat is ejtettek a Bataclan koncertteremben, ahol 1500 ember tartózkodott; a túszokat éjjel 1 órakor szabadították ki, a terroristákat megölték. Állítólag 7 helyszínen volt merénylet. A halottak számát jóval 120 fölöttire teszik. 

Francois Hollande francia elnök az egész országban rendkívüli állapotot hirdetett ki.  Részvétét és megrendültségét fejezte ki beszédében Barack Obama a merénylet kapcsán; franciául szólt a párizsiakhoz.

Megszólalt David Cameron és Jean-Claude Juncker is. Kanada Franciaország mellett áll – mondta Justin Trudeau.

Egy francia riporter szerint több tucat ember megmenekült a klubban, sikerült elrejtőzniük a terroristák elől. Két magyar is a klubban volt, és túlélték, a lövöldözés után kiszöktek az épületből.

A meccsen jelen volt Francois Hollande francia államfő is, de őt kimenekítették a stadionból, ahonnan egyből a belügyminiszériumba sietett válságtanácskozásra.

A szurkolókat egészen éjjel 1 óráig nem engedték ki a hatóságok a stadionból, többen arról számoltak be, hogy folyamatosan helikopterek köröztek a stadion felett.

A köztársaság és az egyetemes emberi értékek védelmében Franciaország mindent megtesz – jelentette ki a francia államfő.

https://youtu.be/4iQ2cHuZ0xE

A CNN élő adása itt.

A HVG folyamatosan frissülő cikke itt.

Az Anima Társaság közleménye •

Mélységes megrendülésünket és együttérzésünket fejezzük ki a szélsőséges Iszlám Állam újabb barbár terrortámadása áldozatainak. Felszólítjuk a haladó világ vezetőit, közös összefogással likvidálják a terrorista szervezeteket. Egyúttal megértést és szolidaritást kérünk mindenki számára, aki a barbár gyilkosok elől menedéket kér Európában. A helyzetükkel való visszaélést ugyanolyan barbár aktusnak tartjuk. A szélsőségeknek nincs helyük Európában!