Séta a Szilicei-fennsíkon

Séta a szilicei fennsíkon vihar utánA Szilicei-fennsíkot járja a videók készítője, Tibor Ičo. Nemcsak virágnyílás idején, hanem az idei nagy vihar után is megörökítette a táj változásait, a pusztítás ellenére újjáéledő természeti csodáit.

A Szilicei-fennsík a Szlovák-karszt (Slovenský kras) legnagyobb fennsíkja, területe 150 km2, számos mészkő képződménnyel,  töbrökkel (500 m átmérő). Két ismert barlang található itt, a Domica és a Gombaszögi barlangok, amelyek a látogató nagyközönség számára is nyitva állnak. A fennsíkra kijelölt turistautak vezetnek Kecső, Ardó, Borzova, Szádvárborsa, Szilice, Pelsőc, Szalóc, Jablonca, Körtvélyes, Krasznahorkaváralja és Jólész községekből.

A Gömör–Tornai-karszt (szlovákul: Gemersko-Turniansky kras) földrajzi egység Szlovákia és Magyarország területén, a Gömör–Szepesi-érchegység része. Az államhatár miatt általában két részét, az Aggteleki-karsztot és a Szlovák-karsztot külön említik, jóllehet ezek földtani, tájföldrajzi és kultúrtörténeti szempontból is egységet alkotnak.
A tájat 500-600 m magas fennsík jellegű rögök alkotják, amelyeket karsztos szurdokvölgyek és széles talpú folyóvölgyek tagolnak.
A karsztvidék barlangvilágát Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai néven az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

https://youtu.be/Pr3SzgdldfU

Videók: Tibor Ičo
Forrás: YouTube

További hasonló témájú videók