A krimi koronázatlan királynője 125 éves

Agatha ChristieAgatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot. Anyja, Clara Boehmer angol, míg apja, Frederick Alvah Miller amerikai származású. A Miller házaspár harmadik gyermeke volt.

  • Édesapja betegeskedése, valamint a család anyagi helyzetének romlása miatt bérbe adták ashfieldi otthonukat és Dél-Franciaországba költöztek 1897-ben. Itt tanult meg Agatha hallás után rendkívül jól franciául (az iskolában emiatt még nehézségei akadtak) és itt kezdett el zongorázni tanulni. A zene és az opera szeretete egész életét végigkísérte, kiskorában titkon operaénekes akart lenni, erről az álomról azonban le kellett mondania.
  • A hosszúra nyúlt nyaralás befejeztével visszaköltöztek Angliába, azonban apja egészsége nem javult. 1901-ben Frederick kétoldali tüdőgyulladást kapott és nevelőanyja ealingi házában meghalt. Mivel Monty a tékozló fiú szerepét töltötte be, és Madge 1902-ben férjhez ment, anyja és kisebbik lánya magára maradt.
  • 1912-ben ismerte meg Archibald Christie-t, a katonatisztet egy táncestélyen. 1914. december 24-én házasodtak össze. Egy gyermekük született: 1919. augusztus 19-én Ashfieldben Rosalind Margaret Clarissa Christie.
  • Agatha az I. világháború ideje alatt a torquay-i kórházban ápolóként, majd nehéz vizsgákat letéve egy újonnan megalakult gyógyszerlaboratóriumban dolgozott. Elkezdett gondolkodni egy könyv sémáján, és lám-lám, mi lehetne a gyilkosság módja? Mérgezés. Formálódik már egy detektív alakja is, aki majd rámutat az igazságra. Ő lesz a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekül Angliába. A könyv elkészül, Agatha elküldi hat kiadónak is, azonban mindenki visszadobja. 1920-ban végül megjelenik – történt ugyanis, hogy a Bodley Head főnöke, John Lane csekély honoráriumot fizetett az elsőkönyves szerzőnek – kemény 25 fontot -, sőt következő öt könyvének kiadási jogát hasonló feltételekkel köti le. Agatha lelkesen és tudatlanul aláírta a szerződést.
  • 1926. Agatha Christie életének legjelentősebb fordulópontja több okból is: megmagyarázhatatlan eltűnése, Az Ackroyd-gyilkosság megjelenése, amellyel elindult a világhírnév felé. Az eltűnés után Agatha elvált Archie-tól 1928-ban.
  • Agatha 40 évesen ismeri meg a fiatal régészt, Max Mallowant, egy, a Közel-Keleten tett látogatás, nyaralás során. 1930. szeptember 11-én összeházasodtak Skóciában. A II. világháború alatt is rendszeresen segédkezett a kórházban és rendszeresen kísérte el második férjét ásatásokra. Férjét lovággá ütötték, ő pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét.
  • Agatha Christie 1976. január 12-én halt meg berkshire-i otthonában, Wallingfordban. Max Mallowan két évvel élte túl szeretett Agatháját, és 1978. augusztus 19-én halt meg.

• • • • •

Miss Marple levelet kap az elhunyt milliomos, néhai Jason Rafiel ügyvédjétől, amelyben arra kérik fel, nyomozzon ki egy feltételezett bűntényt, amely után sem bűnjel, sem másféle nyom nem maradt. Mint a levélből kiderül, Jason Rafiel Marple kisasszonyt egy csodálatos busz-körutazásra is befizette. A program szerint az utasok a legszebb régi udvarházakba és parkokba látogatnak el. És ez még nem minden: amennnyiben Marple kisasszony megfejti a rejtélyt, 20 ezer font lesz a jutalma. Az útitársai közt van Elizabeth Temple, aki az ősi Rafiel házat, az Abbey Ducist akarja felkeresni. A hölgy különös történeteket tud a Rafiel familiáról… Aztán egy nap szörnyű dolog történik: Elizabethet egy felülről lezuhanó márványszobor halálra zúzza. Miss Marple nyomozni kezd…

https://youtu.be/9uoEohrH5F0

Forrás: YouTube

További hasonló témájú videók