A félelemkeltést abba kell hagyni • Andrej Kiska beszéde

Andrej KiskaA szlovák államfő a menekültkérdés kapcsán ma kifejtette, hogy nem csak a menekültek, hanem magunk miatt is folytatnunk kell a vitát. Ha csendben marad a szolidaritás, akkor a szélsőségesek nyernek.

 

  • Az államfő szerint folytatni kell a menekültekről szóló vitát Szlovákiában. „Nem a kvóták vagy az EU-s tagállamok szolidaritása miatt, hanem azért, mert emberi lényekről van szó, akik segítségre szorulnak és egyébként magunk miatt is” – mondta Kiska.
  • A legtöbb, otthonát elhagyó ember számára élet-halál kérdésről van szó, Szlovákia esetében pedig az ország szívéről, jelleméről. „Milyen országot szeretnénk és mit vagyunk hajlandóak megtenni érte. El fogjuk veszíteni a jellemünkért és szívünkért folytatott csatát, ha polgárként, politikusként nem teszünk különbséget az ismeretlentől való félelem és a tiszta gyűlölet, az emberi élet megvetése, szélsőségesség, idegengyűlölet és fasizmus között” – figyelmeztetett az elnök.
  • Ha a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról beszélünk, akkor az nem az ismeretlentől való félelem, hanem ez az idegengyűlölet szélsőségesség hangja. „Ha alkalmazkodunk ehhez és hallgatunk vagy elfordítjuk a tekintetünket, csendben toleráljuk a fehér Szlovákiáról szóló jelszavakat” – hangsúlyozta.
  • Kiska szerint Szlovákia biztonságát nem veszélyezteti néhány ezer menekült. Nem fogják tönkretenni a szlovák értékeket, az életmódot.
  • Az elnök arra emlékeztetett, hogy amíg a kvóták szóba nem kerültek, senki nem beszélt sem a kormányülésen, sem a parlamentben a menekültekről.
    Néhányszáz menekült befogadása nem oldja meg a menekülthullámmal kapcsolatos problémákat. Az a kérdés, hogyan tudunk értelmes megoldást találni a menekültekkel és európai partnereinkkel való szolidaritás jegyében. Kiska egyet ért azzal, hogy a tömeges menekülthullámot a kiindulási országban kell megoldani. De ez nem lehet válasz arra, miként segítsünk a már Európában lévő menekülteknek. „Hajlandóak vagyunk-e segíteni nekik, amíg a hazájukban nem rendeződik úgy a helyzet, hogy haza tudjanak térni.”
  • Szlovákiának mindig meglesznek a saját problémái, de ez nem azt jelenti, hogy ezért bezárkózunk és nem segítünk másoknak.
  • Kiska reméli, hogy Európa közösen megtalálja a megoldást. „Sem Európának, sem azon belül Közép-Európának nincs szüksége a régi és új tagállamok szerinti felosztásra” – mondta Kiska. Szlovákia azonban eddig nem volt képes megértetni magát az EU közös szolidaritására apelláló partnereivel.
  • Kifejezte azt a kívánságát is, hogy érjen véget a kölcsönös vádaskodás, ki okozta a menekülthullámot és más megoldást is találnak, mint az európai alapok szolidaritásának végét a kvóták elutasítása esetén. „Ez sehova sem vezet, még hosszú utat kell megoldanunk a válság megoldása során” – mondta az elnök és hozzátette, a megállapodás mindenki érdeke.
    (Forrás: szöveg: Bumm.sk • TASR; videó és fotó: Andrej Kiska elnöki irodája)

__________________________________

A szlovákiai „Výzva k ľudskosti” felhívás weboldala (ahol csatlakozni lehet az eddigi több mint 11 ezer aláíróhoz) és beszámolója a segítségnyújtásról.