Elhunyt Ludvík Vaculík, a „Kétezer szó” szerzője

Kétezer szóBár az 1926-ban született Ludvík Vaculík a II. világháború utáni legjobb cseh prózaírók közé tartozik, a cseh társadalom és a nagyvilág elsősorban mint a Kétezer szó (Dva tisíce slov) című, 1968 júniusában a Literární listy hetilapban megjelent kiáltvány szerzőjeként ismeri.

A korabeli csehszlovák társadalmat nagyobb közéleti aktivitásra felszólító legendás kiáltványt több száz cseh, szlovák és szlovákiai magyar értelmiségi is aláírta, akiket a prágai tavaszként elhíresült reformfolyamat erőszakos, katonai eltiprása után a kommunista hatóságok üldöztek.

Úvodní řeč Ludvíka Vaculíka k výstavě v Rychnově nad Kněžnou „Okupace ČSSR v srpnu 1968”
Csehszlovákia 1968-as megszállása – Ludvík Vaculík kiűllítást megnyitó beszéde (Rychnov nad Kněžnou)

Několik spojených videí s Ludvíkem Vaculíkem (Kleť – planetka LV a Jožky Kubíka, Rozhovor na dálku (s Madlou Vaculíkovou) – 2001, píseň Nad Lidečkem zelený háj, Dálnice – 2001)
Ludvík Vaculík énekel, illetve pályatársak emlékeznek rá az alábbi videóösszeállításban

  • • • •
    Pályafutását az ötvenes években újságíróként kezdte. 1966-ban jelent meg híres regénye, a Sekyra (magyar nyelven 1968-ban Szekerce címen), amely az apa és fiú konfliktusában két társadalmi rendet szembesít egymással.
  • A prágai tavasz eltiprása után Ludvík Vaculík kegyvesztetté vált, és bekapcsolódott az ellenzéki mozgalmak tevékenységébe. 1977-ben aláírta a Charta 77 emberi jogi felhívást, amiért nyíltan üldözte őt a csehszlovák kommunista rendszer.
  • Az általa alapított és irányított szamizdat kiadóban, a Petlicében jelent meg 1973-ban a Morčatá (Tengerimalacok) című regénye, amely hatalmas sikert aratott, és eddig mintegy húsz nyelvre fordították le. 1981-ben ugyancsak a Petlice kiadó jelentette meg a Český snář (Cseh álmoskönyv) című alkotását. Mindkét könyv magyar fordításban is olvasható.
  • Ludvík Vaculík számos cseh és külföldi irodalmi díjat és elismerést kapott. Halálával a cseh kulturális és társadalmi élet éles szemű elemzője és kritikusa távozott az élők sorából.
  • (Forrás: Hír24)