Búcsúzik a nyártól a Morva folyó

Dévényújfalu szeptemberbenDévényújfalu és a Morva folyó ma így búcsúztatta a nyarat.

Dévényújfalu (szlovákul Devínska Nová Ves, németül Theben-Neudorf, horvátul Devinsko Novo Selo) Pozsony városrésze, korábban falu, a Morva folyó bal partján fekszik. 

A Morva folyó (csehül és szlovákul: Morava, németül March) Csehország egyik nagy folyója, amely a Szudétákban ered és a Dévényi-kapunál ömlik a Dunába. Hossza 354 km. 
Dévényújfalu határos a Devínska Kobyla nevű heggyel, amely 514 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, a Kis-Kárpátok legdélibb csücske. Tájvédelmi terület, 234 fajta gomba, 110 féle zuzmó, 100 fajta moha és 1 100 féle növény él itt. 4 km hosszú tanösvény viszi végig a látnivalókon az érdeklődőket egészen a Sandberg tetőig, ahol a homokkő alól még ma is 14–16 millió éves maradványokat lehet előkaparászni: főleg csigaházak kövületeit, mivel valamikor itt tengerfenék volt.

Dévényújfalu helyén már az újkőkorban és késő bronzkorban is település volt, a kataszterében az 1920-as években avar kori temetőt is feltártak, majd a IX. században szláv törzsek telepedtek itt le.

A mai települést 1451-ben említik először, Dévény várának szolgálófaluja volt. A XVI. században a török elől menekülő horvátok érkeztek, ezért sokáig Horvátújfalunak is nevezték. Ekkor a részben a pozsonyi jezsuiták, részben a máriavölgyi pálosok birtoka. 1635-től a Pálffy család tulajdona lett, akik 1945-ig voltak a falu földesurai.
• Vályi András szerint „DIVIN ÚJFALU. Horvát falu Poson Vármegyében, földes Ura Gróf Pálfy Uraság, lakosai katolikusok, fekszik Khobl hegyéhez, és Morava vizéhez közel, határja jó gabonát terem, ’s árpát is, réttyei hasznosak, bora is van, piatza Posonban, fája elég, második Osztálybéli.” 
• Fényes Elek szerint „Ujfalu (Dévén), (Theben-Neudorf), (Nova-Vesz), Poson m. tót falu, a cs. kir. Schlosshof mulató kastélyhoz vezető utban, a Morva mellett. Van kath. paroch. temploma, 1188 kath. lak., harminczad hivatala. A magas Kobel hegynek északi oldali határában esik, s benne is mint Hidegkút felé sok kővé vált tengeri csigákat találhatni. F. u. h. Pálffy. Ut. post. Poson.” 

Ma is közel 300 magyar lakója van. 🙂

További hasonló témájú videók